Balaguer aprova la nova normativa del mercat; més seguretat i reciclatge obligatori

La nova ordenança arriba després que la Paeria s'hagi reunit amb paradistes, representants del sector comercial de la ciutat i veïns del centre històric

Imatge del mercat de Balaguer
Imatge del mercat de Balaguer | Paeria Balaguer
Redacció
26 de juny del 2020
Actualitzat a les 11:54h
La Paeria de Balaguer ha aprovat per unanimitat en el ple ordinari celebrat aquest dijous la nova ordenança de mercats de venda no sedentària. La nova normativa vol millorar, reforçar i modernitzar, sobretot, el mercat setmanal dels dissabtes però també altres que es fan durant l'any a la ciutat com, per exemple, el de Santa Llúcia.

La nova ordenança arriba després que la Paeria s'hagi reunit amb paradistes, representants del sector comercial de la ciutat, així com dels veïns del centre històric, i que s'hagi fet una consulta pública prèvia.

Entre les propostes fetes pels propis paradistes, el mercat setmanal es continuarà traslladant al divendres anterior sempre que Nadal, Cap d'Any o el dia del Sant Crist s'escaigui en dissabte, però l'assistència serà voluntària i, a més, els paradistes pagaran el 50% de la taxa en els casos que no es pugui parar per desplaçament de parada o celebració del mercat en divendres. El pagament de la taxa passarà a ser mensual.
 
La nova ordenança incideix també  en la regulació de diferents temes per adequar-la a la normativa europea vigent. S'han actualitzat, per exemple, aspectes relacionats amb la situació, horaris i tipologia de les parades; la cessió de l'espai públic, que l'equip de govern ha fixat en 15 anys, la concessió de llicències, la seva durada, els drets i deures dels paradistes, el règim d'infraccions, les sancions i el procediment sancionador. La normativa també pretén millorar les condicions de seguretat, salubritat i ambientals.

En aquest punt, la nova ordenança incideix en el tema residus i en l'obligatorietat per part dels paradistes de fer el corresponent reciclatge per a la qual cosa la Paeria els haurà de facilitar les eines necessàries per poder-lo dur a terme. La nova ordenança també contempla un període de sis mesos, un cop entri en vigor, perquè els diferents paradistes canviïn les bosses de plàstic per bosses reutilitzables o compostables.

La nova ordenança no prohibeix els productes de segona mà tot i que si alguna parada en porta haurà de deixar molt clar que les diferents peces són usades i que abans han passat per una bugaderia industrial. També es contempla la creació d'una comissió de gestió del mercat formada per la Paeria i representants dels diferents sectors per fer un seguiment més continu del mercat i reforçar-lo.