coronavirus

Catalunya inaugura aquest divendres la nova normalitat; la fase 3 només haurà durat hores a Lleida

El president Quim Torra anuncia la fi de la fase 3 i subratlla que la Generalitat pren les regnes

per Sara González , 18 de juny de 2020 a les 12:28 |
Barcelona, durant la fase 2 de la desescalada | Adrià Costa
La fase 3 a tot el país amb prou feines haurà durat unes hores. Un cop la Generalitat ha recuperat les competències plenes per regular la desescalada, el president Quim Torra ha signat un decret perquè tota Catalunya estreni directament aquest divendres l'anomenada "nova normalitat". 

El Ministeri de Sanitat va autoritzar aquest dimecres, a petició de la Generalitat, que Barcelona, la seva àrea metropolitana i Lleida passessin a la fase 3 a partir d'aquest dijous. Això vol dir que tota Catalunya encarava ja el darrer tram del desconfinament i es poden produir desplaçaments entre les diferents regions. Amb tot, el Govern ha apostat per donar per completada la desescalada i que la capacitat de decisió a partir d'ara pivoti en el Procicat. 


El dilluns que ve s'aixeca l'estat d'alarma i tot l'estat espanyol entrarà en l'anomenada "nova normalitat", amb la qual cosa ja estarà autoritzada la mobilitat entre comunitats autònomes. A més, s'obren les fronteres a l'espai Shcengen, amb la qual cosa, a partir de dilluns tornaran els turistes. 


Tenint present que amb la caiguda de l'estat d'alarma ja no es podrà restringir ni limitar la mobilitat, s'ha apostat per gestionar de forma esglaonada la transició al ple desconfinament, sobretot tenint present que coincidirà en dates amb la revetlla de Sant Joan. 

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, va argumentar ahir que és inevitable que l'estat espanyol afronti aquest nou escenari mirant de reüll la possibilitat que es produeixin rebrots. Va subratllar, en aquest sentit, que el més important és que l'actuació sigui "molt ràpida i contundent" a l'hora de detectar els contactes en cas de repunt de contagis. La previsió és que només es torni a activar l'estat d'alarma si es produeixen rebrots "que no es puguin controlar" per part de les autonomies. 


​​
​​
​​

 

Participació