Alerten de l'empitjorament de malalts d'Alzheimer després del confinament

L'agitació, l'apatia i l'activitat motora són els símptomes més afectats i s'agreuja també la salut dels cuidadors

Imatge de l'estudi de l'Alzheimer
Imatge de l'estudi de l'Alzheimer | Europa Press
Redacció
17 de juny del 2020
Actualitzat a les 11:07h
La Unitat de Trastorns Cognitius de Lleida, ubicada a l'Hospital Universitari de Santa Maria, ha demostrat l'empitjorament dels símptomes neuropsiquiàtrics de les persones que pateixen Alzheimer i deteriorament cognitiu lleu durant les cinc setmanes de confinament.

En un estudi, publicat a la revista European Journal of Neurology, els investigadors B. Beatriz Lara, Anna Carnes, Farida Dakterzada, Ivan Benitez i Gerard Piñol-Ripoll, del grup de recerca de Neurociències Clíniques, han analitzat l'impacte de l'epidèmia en 40 pacients. L'agitació, l'apatia i l'activitat motora són els símptomes més afectats en les persones que pateixen aquesta malaltia i també s'ha agreujat l'estat de salut dels cuidadors d'aquests malalts.

Els 40 pacients, 20 amb diagnòstic d'Alzheimer i 20 amb diagnòstic de deteriorament cognitiu lleu, havien passat una avaluació el mes anterior al confinament i, després de cinc setmanes de reclusió, es van revaluar telefònicament mitjançant l'Inventari Neuropsiquiàtric (NPI) i EuroQol-5D per valorar els símptomes neuropsiquiàtrics i la qualitat de vida dels pacients i cuidadors.

Aquests tests inclouen preguntes de diversos àmbits com la mobilitat, la cura personal, el dolor o la depressió. Els resultats mostren que aproximadament el 30% dels pacients i el 40% dels cuidadors van registrar un empitjorament del seu estat de salut.