Pedregada

Una pedregada causa danys de fins al 100% en diverses finques de fruita del Segrià

Asaja preveu que les pèrdues no quedin cobertes per les compensacions de les assegurances

per NacióLleida, 17 de juny de 2020 a les 00:01 |
Imatge de la pedra caiguda aquest dimarts | ASAJA
Aquesta informació es va publicar originalment el 17 de juny de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Una pedregada que ha caigut aquest dimarts entre dos i tres quarts de vuit del vespre ha causat danys d'entre el 60 i el 100% a les collites de fruita de diverses finques del Segrià.

El president del sindicat agrari Asaja a Lleida, Pere Roqué, ha explicat a l'ACN que hi ha hagut afectacions a diversos municipis del sud de la comarca com Aitona, Soses, Torres de Segre o Alcarràs.


A l'espera de les valoracions que es puguin fer a partir de demà, Roqué ha previst que els danys seran “de consideració”, i ha advertit que les pèrdues poden no quedar compensades per les compensacions de les assegurances. A banda dels camps de fruita d'os, que estan en el moment àlgid de recol·lecció, la pedra també ha afectat camps de cereals. 
 
El representant d'Asaja a Lleida explicat que la pedregada ha tingut diferents fases pel que fa a la intensitat i que la mida de la pedra que ha caigut va des de la que no feia més que un cigró fins a la que arribava a les dimensions d'una moneda d'euro.


Roqué ha explicat que entre la fruita afectada hi ha nectarina, paraguais o préssec i ha augurat que els danys provocaran “pèrdues de lloc de treball”. El president d'Asaja a Lleida ha lamentat que la pedregada ha arribat en un any que havia de ser “el de la recuperació del sector”, després que en la campanya del 2019 hi haguessin pèrdues de 65 milions d'euros, segons els càlculs del sindicat.

També ha recordat que aquest any ha calgut fer front a despeses extraordinàries pe adaptar la campanya a les exigències derivades de la pandèmia del coronavirus, per la qual cosa ha donat per fet que les compensacions de les assegurances no cobriran el que s'ha invertit.

 

Participació