​El Parc Natural de l'Alt Pirineu realitza el primer monitoratge en directe d'un niu de gall fer a Catalunya

La població de l'espècie ha patit una regressió de prop del 30% en els darrers deu anys al Pirineu català

Imatge del gall fer des de la càmera instal·lada
Imatge del gall fer des de la càmera instal·lada | Territori
Redacció
16 de juny del 2020
El Parc Natural de l'Alt Pirineu acull el primer projecte de monitoratge en directe de la incubació dels ous d'una femella de gall fer a Catalunya. Així, ha instal·lat, amb el suport tècnic del Conselh Generau d'Aran, una càmera connectada amb telefonia, que permetrà per primer cop el seguiment diari d'un niu d'aquesta espècie, per tal de conèixer amb més precisió els perills que l'envolten.

Aquesta gallinàcia, la més gran a Catalunya, es troba amenaçada a tota la Península Ibèrica, i, pel que fa a Catalunya, la seva població es concentra sobretot al Parc Natural de l'Alt Pirineu. En els deu últims anys l'espècie ha patit una regressió de prop del 30% a tot el Pirineu català.

La femella de gall fer que se segueix és la Nicola, un dels exemplars capturats el 2018 per col·locar-li un dispositiu GPS, en el marc del programa de recerca que sobre aquesta espècie està desenvolupant el Servei de Flora i Fauna en cooperació amb el projecte europeu Interreg Poctefa Habios, que té per objectiu protegir i millorar la qualitat dels ecosistemes pirinencs i de la seva biodiversitat.

Gràcies a aquest seguiment dels seus moviments, es va poder constatar que el 2018 no va fer niu, probablement perquè era massa jove. Sí que ho va fer l'any passat, però es creu que després d'un parell de setmanes covant algun depredador la devia descobrir i se li va menjar la posta. Ara, la càmera permetrà descobrir amb més detall els seus moviments, l'evolució dels sis ous que cova, i els entrebancs que es trobarà pel camí, que es preveu que en seran molts. I és que gairebé la meitat de postes de gall fer són depredades.

Es monitorà durant dos setmanes, i es capturaran imatges en alta qualitat cada mitja hora, i cada vegada que es mogui l'exemplar. Diàriament, el Parc Natural de l'Alt Pirineu compartirà les millors instantànies del dia al seus comptes de Twitter i Instagram, fins a l'eclosió dels ous. Pel que fa als vídeos, es podran descarregar i difondre un cop acabi el procés de posta.