La Paeria insta el govern espanyol a estudiar la regularització de temporers perquè puguin treballar

L'alcalde, Miquel Pueyo, reclama la implicació de l'Estat i Generalitat en la gestió dels temporers que arriben a Lleida

Miquel Pueyo, alcalde de Lleida
Miquel Pueyo, alcalde de Lleida | ACN
Redacció
12 de juny del 2020
Actualitzat a les 9:40h
L'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, enviarà aquest dijous sengles cartes adreçades, per una banda, a la delegada de l'Estat a Catalunya, Teresa Cunillera, i, per l'altra, al delegat del Govern a Lleida, Ramon Farré, per tal de demanar a ambdues administracions "ajuda i col·laboració" en la gestió de l'atenció als temporers arribats a Lleida per treballar a la campanya de la fruita.

El text, que ha estat consensuat amb els grups d'ERC, PSC, JxCat i Comú de Lleida, demana també a les dues administracions "que s'impliquin en la recuperació del bon nom del sector agrícola i de la reputació de les Terres de Lleida en general". Pueyo també demana a l'Estat la regularització de les persones migrades perquè puguin treballar a la fruita.

La proposta de remetre una petició d'ajuda a l’Estat per a la campanya de la fruita, centrada a plantejar la regularització de les persones migrades, va sorgir de l'alcalde Miquel Pueyo, que així ho va proposar a tots els grups municipals en l'última comissió per a les polítiques de gestió de la seguretat i civisme.

La iniciativa va rebre el suport dels tres grups que conformen el govern municipal (ERC, JxCat i Comú de Lleida), mentre que el PSC va demanar per sumar-s'hi que s'enviés també una segona carta a la Generalitat per demanar-li que assumís també les seves responsabilitats en la gestió de la campanya agrària a Lleida. Els grups de Ciutadans i el PP van declinar sumar-se a la proposta.

El document reclama aquesta "ajuda i col·laboració" de les administracions, davant la situació en la qual es troba la ciutat de Lleida, com a capital de la fruita dolça, cada estiu amb l'arribada de milers de temporers que s'hi desplacen per treballar al camp. Malgrat que l'Ajuntament de Lleida posa en marxa un dispositiu d'atenció social bàsica, acolliment d'emergència i seguiment laboral, "la ciutat es troba any rere any havent d'acollir persones que arriben a Lleida sense la documentació necessària per poder treballar i sense recursos, abocats a la pobresa", remarquen des de la Paeria.