Un lleidatà s'enfronta a tres anys de presó pels incidents del 30 de gener de 2018 al Parc de la Ciutadella

Fiscalia demana tres anys de presó per un delicte de desordres públics i un delicte d’atemptat a agents de l’autoritat

L'Audiència Provincial de Barcelona
L'Audiència Provincial de Barcelona | Europa Press
Redacció
09 de juny del 2020
Actualitzat a les 10:15h
Aquest dimecres 10 de Juny, l'Audiència Provincial de Barcelona jutjara el solsoní Josep Rosas Creu per un delicte de desordres públics i un delicte d’atemptat a agents de l’autoritat.

Segons l’escrit del fiscal els fets s’emmarquen en la jornada del 30 de gener de 2018 on diverses entitats de caràcter independentista havien convocat la gent al Parc de la Ciutadella per donar suport al president de la Generalitat tot i l’ajornament del ple d’investidura. Entre les diverses situacions de tensió amb els cossos de seguretat que allà es van produir, l’acusat, va col·locar una corda en una reixa per ajudar la gent que pogués accedir a l’interior del Parc i amb un martell va colpejar les cadenes; quan el Mossos el van parar els va empènyer i va intentar fugir. El fiscal li demana 3 anys de presó.

Entitats independentistes de la comarca s'hi han solidaritzat i denuncien que la Generalitat de Catalunya, actuant com a acusació particular, en demana una pena elevada: tres anys i deu mesos. Aleguen que el Josep era present aquella tarda del 30 de gener de 2018 al parc de la Ciutadella i fou reduït, lesionat en consideració i posteriorment identificat, tot per part de Mossos d'Esquadra de paisà.

Malgrat que el cas encara no havia arribat al jutjat, el 10 d'abril de 2018 va ser detingut durant una investigació policial que també va afectar altres persones. Un any més tard, el 23 d'abril del 2019, se li notifica l'obertura de judici oral, la part de l'acusació i el motiu. Sabent que l'acusació particular era la pròpia Generalitat, gran part del suport que havia rebut -en especial dins l'àmbit de la política- s'esvaí.

En Josep, pagès ecològic de professió, és voluntari de l'ADF Solsonès Oriental des dels divuit anys. Les seves aficions han girat al voltant del món de l'esport fins fa dos anys i mig, quan una lesió provocada al genoll durant els fets que es jutgen estroncà tota pràctica esportiva.

En Josep sempre ha tingut present que els canvis s'aconsegueixen activament, per això també ha estat activista polític des de jove, havent militat en diferents organitzacions de l'àmbit independentista i el sindicalisme agrari, i té molt clar per què se l'acusa i qui ho fa: "la meva acusació respon a motius polítics: el Govern de la Generalitat vol fer servir el meu cas com a exemple d'escarment per a l'independentisme de base, com per a altres moviments d'origen popular".

Concentració de suport al Josep Rosas

I justament aquest dimecres, 10 de juny, entitats independentistes de Solsona, com l'Assemblea Catalana, han convocat una concentració de suport al Josep Rosas i de denúncia de les retallades de drets i llibertats, sota el lema "Prou repressió. Tots som Josep!"

Serà a la Plaça de l'Ajuntament de Solsona, a les 12 del migdia. Es demana que tothom vagi amb mascareta i mantenint la distància de seguretat.