Només un 3,3% dels lleidatans ha passat el coronavirus

Les dades preliminars de la segona onada de l'estudi de seroprevalença impulsat pel Ministeri de Sanitat situa en 473.711 les persones a Catalunya que han generat anticossos contra el virus

Una dona passeja amb mascareta
Una dona passeja amb mascareta | Adrià Costa
Oriol March / Bernat Surroca
05 de juny del 2020
Actualitzat a les 10:01h
Com a l'estat espanyol, Catalunya continua sense tenir immunitat de grup. Els resultats provisionals de la segona onada de l'estudi de seroprevalença liderat pel Ministeri de Sanitat i elaborat per l'Institut Carlos III revela que només un 6,1% dels catalans ha superat el coronavirus. Això es tradueix en 473.711 persones que ha generat anticossos contra la malaltia. Aquestes xifres suposen un lleuger increment respecte les dades de la primera onada, que situaven el percentatge de població amb anticossos en el 5,9%. 

Desglossat per demarcacions, a Barcelona hi ha un 7,4% de la població amb anticossos; a Lleida un 3,3%; a Girona un 3,1%; i un 1,6% a Tarragona. Les dades provisionals de l'estudi indiquen que hi ha més prevalença en aquelles zones més afectades pel virus, especialment en el cas de Madrid i els territoris del voltant, que tenen un percentatge d'anticossos més elevat que a la resta d'Espanya.

Al conjunt de l'Estat, l'estudi revela que només un 5,2% dels espanyols ha superat el coronavirus. L'estudi ha comptat amb la participació de 63.564 participants arreu de l'Estat, amb 3.355 addicionals en el cas de les illes. "Les dades, tot i ser preliminars, són suficientment rigorosos com per donar-nos informació útil", ha apuntat Raquel Yotti, directora de l'Institut i encarregada de presentar l'estudi, desenvolupat a través de proves realitzades entre el 18 de maig i l'1 de juny.

Marina Pollán, directora del Centre Nacional d'Epidemiologia, ha apuntat que un terç de les persones infectades per coronavirus no han tingut símptomes, de manera que majoritàriament no s'acosten a fer-se el test en la mesura que no noten les seves característiques. Les persones asimptomàtiques amb anticossos representen un 2,8% del total.

La primera onada de l'estudi de seroprevalença capitanejat pel Ministeri va apuntar que només un 5% de la població ha superat la malaltia, amb la qual cosa, mentre no hi hagi una vacuna eficaç, ja s'estava lluny del 60% que permetria frenar la circulació del virus. Aquesta dada projectava que 2,3 milions de persones haurien superat la Covid-19 a Espanya, dada que dista de la fins ara detectada per proves PCR a nivell oficial en aquell moment: 228.691. Les persones que han generat anticossos segueixen sent molt poques, fet que abocava a extremar les precaucions durant la desescalada.


​​
​​​
​​​​
​​​​​