Tots els partits de la Paeria de Balaguer menys la CUP, contra la corrupció dels Borbons

El regidor cupaire assegura que el seu partit ha trencat amb Espanya i creu que no s’hi ha d’anar a fer res a Madrid més enllà de pactar els termes de la independència

La Família Reial espanyola amb el rei emèrit
La Família Reial espanyola amb el rei emèrit | Europa Press
04 de juny del 2020
Actualitzat el 06 de juny a les 17:24h
El ple municipal de Balaguer que s’ha celebrat aquest dijous ha aprovat una moció a favor d’una investigació a la presumpta corrupció de la Família Reial espanyola, coneguda en les darreres setmanes en diverses publicacions. El text exposat rebutja “l’opacitat de la monarquia” i demana al Congrés que impulsi una comissió per escatir les presumptes irregularitats fiscals dels Borbons.

La moció ha tirat endavant amb els 16 vots a favor d’ERC, Junts per Balaguer, PSC i Balaguer Ara Sí, i només ha sumat una abstenció, la del regidor de la CUP, Josep Maria Colea.

En la seva intervenció, l’edil independentista ha assegurat que el sentit del seu vot estava consensuat en assemblea en base a un trencament mental dels cupaires amb l’Estat espanyol. En aquest sentit, Colea ha argumentat que la única relació que Catalunya ha de tenir amb Espanya ha de ser per pactar els termes de la independència i ha remarcat que la CUP no hi ha d’anar a fer res a Espanya. El egidor ha apuntat també que la prioritat ara és implementar els resultats de l’1-O i construir la Repúblicana catalana més enllà dels traços ideològics.

Tot i que el Paer en cap, Jordi Ignasi Vidal, ha intentat convèncer Colea per tal que votés a favor del text i aconseguir, així, la unanimitat del plenari, el regidor anticapitalista no s’ha mogut dels seus postulats.

El debat sobre la moció ha transitat per altres viaranys polítics que han acabat en paraules contra Jordi Pujol i l’evasió fiscal confessada per ell mateix el juliol del 2014, i en una defensa d’una ERC lliure de casos de corrupció en els seus 86 anys d’història.

Balaguer i els Borbons, un matrimoni trencat des de fa anys

En els darrers anys, la Paeria de Balaguer ha mantingut una actitud bel·ligerant contra la Família Reial. L’alcalde Josep Maria Roigé es va negar, fa sis anys, a assistir a l’acte de coronació de Felip VI, i més recentment, el consistori ha demanat per escrit que no s’utilitzi el títol de “Senyora de Balaguer”, que actualment ostenta la infanta Elionor, hereva al tron espanyol.