Coronavirus

Familiars d'avis morts per coronavirus denuncien una residència de Lleida per «homicidis imprudents»

Denuncien que no es van prendre mesures de prevenció o seguretat per evitar els contagis

per Redacció, 29 de maig de 2020 a les 13:13 |
Residència Llar de Sant Josep de Lleida | ACN
Aquesta informació es va publicar originalment el 29 de maig de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Sis famílies de residents de la Llar Sant Josep de Lleida que han mort per la covid-19 han presentat una querella criminal conjunta al jutjat contra el centre perquè consideren que s'han comès homicidis per imprudència amb les morts dels seus familiars.

Segons ha avançat Segre, s'acusa a la residència de sis delictes continuats d'omissió del deure de socors, un delicte continuat d'atemptat contra la integritat moral, un delicte continuat contra els drets dels treballadors i els que se'n puguin derivar. Aquestes famílies ja havien anunciat a principis de març que optarien per la via judicial per investigar la residència per "nombroses negligències".


Prats ha explicat que la querella penal s'ha presentat aquesta setmana al jutjat d'instrucció que ara haurà de decidir si l'admet a tràmit. D'entrada, els querellants demanen que es prengui declaració a la direcció del centre per esgrimir si hi ha proves que apunten a aquesta mala gestió. El lletrat també ha ofert accions per a altres persones que també tenen familiars que han perdut la vida en les mateixes condicions.

Les famílies querellants creuen que la Llar Sant Josep de Lleida no va adoptar cap mesura de prevenció i seguretat davant l'entrada de la covid-19 al centre. Es refereixen a mesures com l'aïllament de residents, mascaretes, guants i desinfeccions per prevenir els contagis. Així mateix, asseguren que no se'ls va comunicar prou bé la situació dels seus familiars i que van trucar moltes vegades sense rebre cap resposta concreta.


Els querellants també diuen que en la majoria de casos, no se'ls va comunicar la realització de la prova de diagnòstic de coronavirus i que tampoc se'ls va demanar autorització per fer-la així com que tampoc se'ls va comunicar el trasllat a centres hospitalaris.

La Llar Sant Josep de Lleida és de titularitat pública i ha estat una de les residències de persones de la tercera edat que ha tingut més morts de covid-19 amb 36 persones, segons Prats, a la capital del Segrià. En aquest sentit, cal indicar que en els moments més àlgids de la pandèmia s'han fet desinfeccions a fons, tan per part d'empreses privades com per part de l'Exèrcit espanyol. 

 

Participació