Confirmen la fiabilitat de mesures qualitatives per valorar el son en adults amb fibromiàlgia

La revisió sobre la durada i profunditat del son permet oferir un tractament integral i personalitzat als pacients

Imatge de l'equip d'investigació de l'IRB Lleida
Imatge de l'equip d'investigació de l'IRB Lleida | IRB
Redacció
28 de maig del 2020
Actualitzat a la 13:15h
Investigadors del Grup de Recerca de Cures en Salut de l'Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida) i de la Facultat d'Infermeria i Fisioteràpia de la Universitat de Lleida (UdL) han estudiat la validesa i fiabilitat dels indicadors de qualitat del son (la durada o profunditat del son i la dificultat per adormir-se, entre altres) en persones adultes diagnosticades de fibromiàlgia.

Els resultats confirmen la validesa dels indicadors i permetran als professionals de la salut garantir una assistència integral en pacients amb fibromiàlgia, més enllà del dolor, i proporcionar informació important sobre l'efectivitat dels tractaments. L'estudi s'ha publicat a la revista International Journal of Environmental Research and Public Health.

La baixa qualitat del son és un símptoma molt freqüent entre les persones diagnosticades de fibromiàlgia amb una prevalença que oscil·la entre el 65% i el 99%, segons els estudis disponibles més actuals, explica la primera autora de l'article, Carolina Climent.

L'equip de recerca, format per Carolina Climent, Anna Marco, Roland Pastells, Fran Valenzuela, Joan Blanco i Montse Gea, ha realitzat una revisió sistemàtica fent una cerca d'articles en diferents bases de dades electròniques, seguint les recomanacions establertes (recomanacions COSMIN i PRISMA) per avaluar les mesures de resultat reportades pel pacient sobre la qualitat del son i validades en persones adultes que pateixen fibromiàlgia.