Collita

Comença la collita del cereal al Segrià amb bones expectatives però per sota de les previsions inicials

Les pluges han afavorit el desenvolupament de la planta però problemes de fongs han afectat a la quantitat del gra

per Redacció , 26 de maig de 2020 a les 16:08 |
Una màquina segant un camp de blat | Adrià Costa
Els productors de zones més primerenques del Segrià han començat la recol·lecció del cereal d'hivern en una campanya que es preveu "bona" pel que fa a producció però que serà inferior a les previsions inicials. Les pluges "abundants" de la primavera han afavorit el desenvolupament de la planta però l'aparició de fongs han acabat afectant a la quantitat del gra, segons ha explicat el responsable de Cooperativa Sant Salvador d'Alfés (Segrià), Josep Ignasi Molló.

Unió de Pagesos preveu un 23% més de producció de blat a Catalunya respecte a l'any passat, i un 34% més en ordi. Les previsions del Departament d'Agricultura són més moderades, amb un 6,6% i un 3,4% més de collita de blat i ordi, respectivament, que en la campanya 2019.


La Cooperativa Sant Salvador d'Alfés preveu que la producció de cereal d'hivern serà superior a la mala campanya de l'any passat però inferior a les expectatives inicials. "Les pluges han estat abundants però els atacs de fongs han fet que no s'hagi obtingut la qualitat de gra que s'esperava", amb la qual cosa "serà una campanya bona però excepcional com es preveia", ha indicat Josep Ignasi Molló. Pel que fa a rendiments, també són superiors a l'any passat i se situen entre 3.500 i 4.000 quilos per hectàrea. La cooperativa confia assolir enguany una producció d'unes 5.000 tones d'ordi i un miler de blat.

Unió de Pagesos estima que la producció de blat a Catalunya se situarà enguany en les 333.068 tones, un 23,6% superior a la campanya anterior, mentre en ordi rondarà les 746.000 tones, un 34% més que el 2019, segons les estimacions que va donar a conèixer fa un parell de setmanes l'organització agrària En el cas de les comarques de Lleida, el sindicat preveu unes 176.400 tones de blat i 417.800 tones d'ordi, un 30% i un 40,6%, respectivament, per damunt de la collita de l'any passat.


Unió de Pagesos preveu per enguany uns rendiments en blat que , de mitjana, a Catalunya seran d'uns 4.187 quilos/ha, respecte els 3.388 quilos/ha del 2019, mentre els rendiments en ordi es mouran entorn als 4.166 quilos/ha per damunt dels 3.147 quilos/ha de la darrera campanya. Tot i això, des del sindicat ja van advertir que el grau d'incidència de fongs en els camps, així com els problemes d'ajagut que es podrien donar si segueix plovent les pròximes setmanes, sobretot en zones més tardanes, podrien rebaixar aquestes previsions.

 

Participació