Paco Cerdà: «La crisi ha de ser una oportunitat per rellançar la imatge turística de Lleida»

El regidor de Promoció Econòmica i Turisme de la Paeria assegura que encara és d'hora per fer balanç dels efectes econòmics del coronavirus i confia en recuperar certa normalitat a partir de setembre

Paco Cerdà, regidor de Promoció Econòmica i Turisme
Paco Cerdà, regidor de Promoció Econòmica i Turisme | Àlvar Llobet
29 de maig del 2020
Actualitzat a les 10:13h
Paco Cerdà (Lleida, 1960) és regidor de Promoció Econòmica i Turisme de Lleida des de fa un any. La seva tasca al capdavant d’aquestes carteres ha estat marcada per la crisi sanitària del coronavirus, que assegura que pot acabar marcant el rumb de la legislatura.

Cerdà és prudent a l’hora de fer un balanç de danys, però també apunta que el sacseig provocat pel virus pot ser una oportunitat per rellançar la imatge de la capital.

- Quin balanç fa de l’impacte de la crisi del coronavirus?

- Ha tingut un impacte molt gran, però encara és d’hora per quantificar-lo. Hi ha activitats que no es podran recuperar com els actes de les orles o algunes festes majors. El mes de maig a Lleida és fantàstic, i enguany no s’ha pogut celebrar. Ara hem d’analitzar quines activitats podrem recuperar a la tardor, però és obvi que la situació ens ha afectat en tots els àmbits.

- En el turisme sobretot

- Encara no s’ha acabat aquesta crisi, i el balanç caldrà fer-lo quan hagi passat, amb dades sobre la taula. Quan parlem de turisme ho fem de l’hosteleria, del sector cultural, de l’esport... molts hotels de Lleida viuen de les fires i congressos, i si no es celebren aquestes empreses tenen pèrdues.

Encara no s’ha acabat aquesta crisi, i el balanç caldrà fer-lo quan hagi passat, amb dades sobre la taula. Confio que al setembre es pugui funcionar amb certa normalitat


- Quan creu que la situació es podria normalitzar?

- Confio que de cara al setembre. Tenim la Fira de Sant Miquel i l’Aplec del Caragol. Seria idoni que es poguessin celebrar aquests dos esdeveniments, però caldrà tenir clar que no es podrà fer com fins ara. La normalitat com la teníem entesa no la podrem viure durant un temps, i ens haurem d’adaptar a la nova situació. Mesures de seguretat, limitacions d'aforaments...

- Quantes activitats creu que es poden recuperar en els propers mesos?

- Els actes d’orles i alguns concerts de primavera els donem per cancel·lats. Esperem recuperar tots els congressos que no són anuals. El compromís del govern de la Paeria és agendar-los tots i fixar dates al calendari. Vull ser optimista en això de cara al setembre i als mesos següents.

- L'estiu a la ciutat no serà com els altres anys.

- La crisi ha de ser una oportunitat per rellançar la imatge turística de Lleida. Sabem que no tindrem turistes estrangers, i per això hem de traçar una estratègia per anar a buscar aquell públic de Catalunya i Espanya. La nostra oferta és de cultura i natura, i això ha d’atreure el turista. Podem oferir experiències i gastronomia. D’altra banda, hem de ser capaços de mostrar-nos com una ciutat segura i sostenible. Estem treballant en la definició de nous models turístics que realcin la riquesa del territori. 

La nostra oferta és de cultura i natura, i això ha d’atreure el turista. Podem oferir experiències i gastronomia. Hem de donar la imatge de ciutat segura


- D'on provenen els turistes que arriben a la ciutat de Lleida?

- El 75% dels visitants que arriben a Lleida són catalans i espanyols i el percentatge restant prové sobretot de França i del Regne Unit.

- Tem que la pandèmia marqui el rumb de la legislatura?

- Ja l’està marcant, però hem de ser capaços de trobar el punt de vista positiu a aquesta nova realitat. No sé quan tornarà a normalitzar-se el turisme, però fins que això no passi cal treballar en la creació de noves ofertes i de campanyes per atreure el turista de proximitat. Des del departament de turisme accelerarem la feina que ens havíem plantejat per tal de donar resposta a la crisi. 


Arxivat a