Companyies catalanes reclamen fer arts de carrer durant la desescalada

Proposen un protocol segur i demanen a les administracions que l'aprovin per donar confiança a programadors i públic

Redacció
25 de maig del 2020
Actualitzat a les 10:52h
Un espectacle de Fira Tàrrega
Un espectacle de Fira Tàrrega | Àlvar Llobet
Una dotzena de companyies catalanes d'instal·lacions participatives d'autor volen tornar a fer arts de carrer durant la desescalada però lamenten que les administracions no les tenen en compte. Per això han presentat un protocol tant a la Generalitat com al govern espanyol per tal d'oferir la seguretat necessària al públic i als programadors a l'hora de contractar aquest tipus de propostes artístiques de carrer.

Paco Hernández, membre de la companyia Itinerània, lamenta que "només s'han tingut en compte espectacles tradicionals amb un escenari en una banda i públic assegut a l'altre, i s'ha oblidat els espectacles participatius basats en la interacció i el contacte a través del joc i l'experiència". "Nosaltres també existim", recorda.

Les instal·lacions participatives d'autor són un tipus de propostes d'arts de carrer insòlites que utilitzen el joc i la interactivitat com a llenguatge per arribar a gent de totes les edats i per establir vincles entre el mateix públic, que esdevé protagonista dels relats que s'expliquen ja que hi intervenen directament.

"Som conscients que els jocs es toquen i es comparteixen però volem superar aquests obstacles amb el protocol que hem presentat per complir les mesures de seguretat" explica Amaia Rodrigo, membre de la companyia Tombs Creatius. "Però no només per complir les mesures sanitàries, si no també per contribuir a estar sans mentalment, perquè la cultura també cura", afegeix Rodrigo.