Canvis en la fase 2: es permet l'esport en grup i sortir a passejar en grups de fins a 15 persones

El BOE també accepta la possibilitat de fer turisme “actiu” a la naturalesa amb grups de fins a 20 persones i l’obertura de parcs naturals amb un 20% de l’aforament

Ciclistes i corredors podran tornar a sortir en grup a partir de dilluns
Ciclistes i corredors podran tornar a sortir en grup a partir de dilluns | UC Tremp
Redacció
24 de maig del 2020
El Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) publicat aquest dissabte ha incorporat noves modificacions en les fases 1 i 2 de la desescalada que entraran en vigor a partir de dilluns. Pel que fa a la fase 2, que és la que tindrem al Pallars a partir de dilluns, la principal novetat és que es permetrà passejar en grups de fins a 15 persones. D'aquesta manera, el govern espanyol posa fi a l'obligatorietat de realitzar esport de forma individual.

Aquesta modificació es fa explicita en el següent apartat on es fa referència a les "mesures de flexibilització" per aquells desplaçaments que afecten a la població infantil i la pràctica de l'activitat física no professional. Així, s'exposa que "no seran d'aplicació als desplaçaments de la població infantil i a la pràctica de l'activitat física no professional les limitacions respectivament previstes als articles 3.1 de l'Ordre SND/370/2020, del 25 d'abril, i 2.3 de l'Ordre SND/380/2020, del 30 d'abril, havent-se de subjectar la pràctica d'aquestes activitats segons l'establert a l'artícle 7.2 de la present ordre". 

D'aquesta manera si es consulta aquest article de l'ordre del 9 de maig, es pot llegir com mentre es respectin les distàncies de seguretat, els grups poden ser de com a màxim 10 persones en fase 1 i 15 en fase 2.

Més novetats a la fase 2: educació, platges i turisme

El BOE també publica novetats en educació en la segona fase. Els territoris podran decidir reprendre les classes presencials no universitàries de tots els cursos, i no només les dels darrers cicles, com s'havia previst. Així doncs, el govern espanyol dona llibertat a les comunitats per decidir com i quan tornar a les aules, tot i que demana seguir prioritzant l'educació a distància. També es permetrà l’obertura dels centres d’educació especial, on l’assistència de l’alumnat serà voluntària.

De la mateixa manera, també es permetrà aixecar la persiana d'altres centres educatius com acadèmies o autoescoles. Ho hauran de fer amb només un terç de l'aforament i, en el cas de les autoescoles, amb una desinfecció molt acurada dels vehicles.

Pel que fa a les platges, el BOE deixa en mans dels ajuntaments la decisió de com obrir-les i controlar-les. S'hauran d'establir perímetres de 4 metres quadrats per cada banyista i s'hi podrà anar en grups de màxim 15 persones, sempre que es mantinguin les distàncies entre elles. A més, es podran fer servir dutxes i vestuaris d'un en un (excepte en els casos de persones dependents).

Per últim, com a novetat, el BOE accepta la possibilitat de fer turisme “actiu” a la naturalesa amb grups de fins a 20 persones i l’obertura de parcs naturals amb un 20% de l’aforament.

Turisme estranger a partir del juliol

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha aprofitat la compareixença de cada dissabte per anunciar dos mesures destinades a la reactivació del sector turístic. La primera es basa en reclamar als establiments que es preparin en els "propers dies" per començar a preparar la campanya d'estiu, i la segona té el seu pilar en el fet que, a partir del mes de juliol, ja es podran tornar a acollir turistes estrangers. Unes mesures, ha dit, que s’aniran concretant al llarg dels propers dies.
 

BOE del 23 de maig by naciodigital on Scribd