La situació al Centre Geriàtric de la Pobla està estabilitzada dos mesos després del primer cas de Covid-19

Tot i no haver-se detectat cap nou positiu en les últimes setmanes, des de la residència adverteixen que el risc d'un rebrot "encara hi és present"

Entrada principal del Centre Geriàtric del Pirineu
Entrada principal del Centre Geriàtric del Pirineu | Jordi Ubach
21 de maig del 2020
Dos mesos després de confirmar-se el primer cas de Covid-19 al Centre Geriàtric del Pirineu, la situació a la residència poblatana, que va ser focus d'un important brot de Covid-19 amb 48 casos confirmats i 13 residents morts, està ara per ara estabilitzada. Així ho confirmen fonts de la residència, que asseguren que no s'ha detectat cap nou positiu en les últimes setmanes.

Els residents, que durant l'episodi van ser dividits en plantes com a mesura per evitar més contagis, es troben ara a les seves respectives habitacions, la majoria immunitzats, però mantenint les mesures de protecció. Tanmateix, el metge del centre, Ramon Mitjana, ha assegurat a Pallars Digital que "el risc de rebrot encara hi és present mentre no s'aconsegueixi una vacuna per immunitzar els pacients".

Mitjana afirma que s'està lluitant contra un "enemic invisible", fent referència a aquella gent que no presenta símptomes però que igualment pot transmetre la malaltia. En aquest sentit, declara que "l'única eina eficaç de la qual disposem són les mesures de prevenció”, ha assenyalat. 

Pel que fa a la situació actual, Mitjana explica que "la medicalització de la residència" en l'inici del brot va ser un dels factors clau que van impedir que el virus s'expandís encara més i arribés a col·lapsar l'Hospital Comarcal del Pallars. Pel que fa als 18 treballadors que van donar positiu, tots ja s'han pogut reincorporar després d'haver estat aïllats durant 21 dies o fins a 35 en algun cas. 

Finalment, en referència a la comunicació amb els familiars, Ramon Mitjana assegura que tots els tractaments aplicats als pacients amb Covid-19 s'han fet "amb previ consentiment amb els seus familiars". Malgrat que aquests, ara per ara, només es puguin comunicar per via telemàtica, està previst que un cop s’entri en la fase 2 del desconfinament -previsiblement el proper dilluns- es puguin realitzar visites restringides d'un sol familiar cada quinze dies, mantenint sempre les restriccions de seguretat.