Catalunya preveu un 18,6% menys de producció de préssec i nectarina

Afrucat posa de relleu l'increment de costos en origen i reitera la incertesa sobre la disponibilitat de mà d'obra

Redacció
20 de maig del 2020
Actualitzat a les 16:41h
Imatge d'un pagès mostrant un préssec
Imatge d'un pagès mostrant un préssec | Arxiu ND
La producció de préssec i nectarina a Catalunya se situarà enguany entorn a les 413.050 tones, un 18,6% menys que l'any passat, segons les previsions d'Afrucat. El sector encara una campanya "atípica" marcada per l'emergència sanitària amb "incertesa" pel que fa a la disponibilitat de mà d'obra i davant l'increment de costos derivats del transport, de les mesures de prevenció al camp i centrals i de la pujada del salari mínim interprofessional.

Tot i això, Afrucat confia que la davallada generalitzada de collita de fruita de pinyol al conjunt d'Europa contribueixi a un repunt dels preus, com s'està veient en l'inici de la campanya al sud de l'Estat. L'entitat adverteix que "el sector no podria sostenir una campanya més sense cobrir costos".

Catalunya espera enguany un 18,6% menys de producció de préssec i nectarina en relació amb la darrera campanya, segons les previsions que han donat a conèixer aquest dimecres Afrucat i el Departament d'Agricultura.

Això és conseqüència d'un quallat i floració escassos a Lleida i Tarragona, sumat a les gelades de finals de març que també han afectat varietats més primerenques. L'escassetat de fruits als arbres pels problemes de quallat i floració fa preveure, però, una bona mida qualitat i uns nivells de dolçor òptims dels fruits, segons ha explicat el director general d'Afrucat, Manel Simon.

Així, la producció se situarà en unes 413.050 tones. Per grups, en préssec rodó serà un 22% inferior (95.490 tones); en préssec pla disminuirà un 15% (113.630 tones); en nectarina baixarà un 20% (181.500 tones) i la pavia, un 9% (22.430 tones). A la demarcació de Lleida, principal zona productora, s'estima una producció de 379.100 tones, un 18,7% menys que l'anterior campanya; a Tarragona, de 27.100 tones (-18,8%); a Barcelona, de 5.400 tones (-2,2%), mentre a les comarques de Girona, se situaré en les 1.350 tones (-22%).

En aquesta davallada productiva també s'han de tenir en compte les arrancades que s'han fet els darrers anys coincidint amb el Pla que va activar Agricultura el 2018 per treure fruita de pinyol del mercat.

En total, s'hi ha acollit unes 1.400 hectàrees, del total de 2.000 ha que preveia subvencionar el Pla, de les quals el departament ja ha abonat els ajuts a les 650 ha que es van arrencar primer, segons ha explicat el director general d'Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Carmel Mòdol.

La caiguda de producció fa preveure una millora dels preus

Aquesta caiguda de la producció de fruita de pinyol es dona de forma generalitzada al conjunt de zones productores de l'Estat però també d'arreu d'Europa, sobretot a Itàlia. El fet que hi hagi menys fruita al mercat, sumat a l'increment de la demanda de productes de proximitat per l'emergència sanitària, fa que el sector confiï en una repunt dels preus en origen, després de cinc campanyes amb preus baixos i, fins i tot, per sota dels costos de producció. Des d'Afrucat, han assenyalat que els preus l'inici de la campanya al sud de l'estat espanyol estan sent "correctes" i superiors a ara fa un any i, en les darreres dues setmanes, s'estan mantenint tot i l'entrada al mercat de més producte.

El sector amenaça que "no podria sostenir una campanya més amb preus per sota costos"

Simon ha advertit que el sector "no podria sostenir una campanya més venent per sota costos de producció". Així, ha assegurat que, arribat el cas, Afrucat exigirà a Brussel·les mesures extraordinàries i, si no, "el sector s'ha de plantar", ha sentenciat. "No s'entendria" que no es "regularitzi" el preu, tenint en compte que la producció serà baixa al conjunt d'Europa i que s'estan arrancant plantacions", ha assenyalat el president del comitè de préssec i nectarina d'Afrucat, Francesc Palau.