Agricultura

JARC reclama al Govern que defineixi polítiques agràries pròpies

L'entitat demana a Torra que la Generalitat vetlli pel present i futur del sector i per garantir el relleu generacional

per Redacció , 19 de maig de 2020 a les 16:17 |
Una segadora treballant en uns camps | Adrià Costa
Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) ha instat el Govern a "definir el model agrari català, segons les especificitats del nostre territori i deixar de fer seguidisme de les polítiques europees".

Així ho ha traslladat el president de JARC, Xavier Vela, al president de la Generalitat durant la videoconferència que Quim Torra ha mantingut aquest dilluns amb representants del sector. JARC ha posat de manifest que aquest model "hauria d'estar enfocat als professionals i posar especial atenció als joves". En l'actualitat, la mitjana d'edat dels pagesos a Catalunya és de més de 60 anys, i hi ha hagut un descens del 13,5% del nombre d'explotacions agràries en els últims 20 anys, segons ha recordat Vela.


Per altra banda, JARC considera "indispensable" un canvi de model de consum, que ha de "potenciar i valorar els productes catalans", que "són d'una gran qualitat i diversitat" i "apostar per l'agricultura sostenible, amb un bon i efectiu aprofitament dels recursos".

Segons ha recordat Vela, el sector dels productors estava en crisi ja abans de l'estat d'alarma i "els tractors van deixar de sortir al carrer per protestar per sortir a desinfectar i continuar treballant" però "els baixos preus continuen al camp malgrat que pugin per als consumidors".


En aquest sentit, JARC proposa començar a definir conjuntament polítiques agràries pròpies "amb dotació suficient per poder posar-les en marxa". Des de l'organització lamenten que "el Govern es limita a gestionar els ajuts PAC sense iniciar línies pròpies de treball". Segons Vela, "aquesta posició continuista i les campanyes institucionals per incentivar el consum de productes de proximitat o la incorporació de joves, no són suficients per provocar les transformacions que requereix el sector". Per això, JARC anima al Govern a "començar a treballar ja, aplicant polítiques pròpies per solucionar les problemàtiques agràries debatudes reiteradament al Parlament".

 

Participació