Oliana i Ponts: dos pobles separats per menys de 25 quilòmetres i en dues fases diferents

Les terrasses de bar, muntades a la localitat del sud de l'Alt Urgell i recollides al poble del nord-est de la Noguera

Pla general d'una de les taules d'una terrassa d'un bar d'Oliana (Alt Urgell) on es veuen tres persones assegudes i el propietari de l'establiment recollint part de la taula en el primer dia de la fase 1 de desescalada
Pla general d'una de les taules d'una terrassa d'un bar d'Oliana (Alt Urgell) on es veuen tres persones assegudes i el propietari de l'establiment recollint part de la taula en el primer dia de la fase 1 de desescalada | Albert Lijarcio
Redacció
12 de maig del 2020
Actualitzat a les 10:17h
La desescalada a dos velocitats que es viu des d'aquest dilluns a la demarcació de Lleida s'ha fet palesa amb l'inici de la represa de l'activitat presencial als bars i restaurants i l'obertura sense cita prèvia de comerços considerats no essencials a l'àmbit de l'Alt Pirineu i Aran.

Els municipis d'Oliana (Alt Urgell) i Ponts (Noguera), amb un nombre d'habitants relativament similar i vinculats socioeconòmicament malgrat pertànyer a dos comarques diferents i estar separats per una distància de gairebé 25 quilòmetres, viuen ara de forma diferent el procés de desconfinament. Així, el primer, situat a la banda sud-est de la regió sanitària pirinenca ha avançat a la fase 1, mentre que el segon, al nord-est de la de Lleida, continua en fase 0.

Oliana, amb uns 1.800 habitants, és a partir d'aquest dilluns accessible des de qualsevol punt de l'àmbit territorial de l'Alt Pirineu i Aran, ja que el fet que aquesta regió sanitària hagi passat a la fase 1 implica que la mobilitat dins d'aquesta àrea torna a estar permesa. Mentre, continuen prohibits els desplaçaments cap a municipis veïns de les comarques de la Noguera i el Solsonès -amb els quals hi ha una certa relació- que no tinguin a veure amb finalitats laborals, sanitàries o de força major.
 

Pla general de la terrassa d'un bar muntada a Oliana Foto: Albert Lijarcio


Així, no es pot anar ni venir des de Ponts, localitat on hi viuen unes 2.600 persones i on hi ha un vincle socioeconòmic important, tenint en compte, a més, que les capitals de comarca d'aquestes poblacions queden a uns 40 quilòmetres de distància. Ara, però, cadascuna d'elles ha de seguir ritmes diferents i en el cas de la situada dins l'àmbit de Ponent encara no és possible sortir del municipi o, com a molt el seu adjacent, mentre continuï vigent la fase 0 del procés de la desescalada.

Primers clients després de la reobertura de terrasses 

L'alcaldessa d'Oliana, Carme Lostao, diu que el municipi afronta amb "il·lusió" el fet de passar a la fase 1 de la desescalada, perquè, ha afegit, "significa que hem fet les coses bé fins ara". Per aquest motiu, fa una crida a la "prudència" i a la responsabilitat per evitar que la població és relaxi i es pugui acabar per "tornar enrere". A més, ha explicat que encara hi ha casos positius de covid-19 a la localitat i que s'han hagut de lamentar pèrdues humanes de veïns de la població. Segons el Departament de Salut, al municipi són 9 els positius confirmats i 32 casos sospitosos.

Pel que fa a les terrasses de bars i restaurants, des del consistori de la localitat alturgellenca s'ha optat per facilitar als establiments, en la mesura del possible, l'ampliació de superfície d'aquestes així com també per no cobrar la taxa pel que queda d'any. El propietari del Bar Cal Quim, Ramon Gonzalez, ha explicat que ha decidit obrir perquè "val més alguna cosa que no res" i ha destacat que, després de tant de temps tancat, veia com havia d'assumir les mateixes despeses sense ingressos, amb la qual cosa els seus estalvis estaven disminuint.

Mentre, la propietària del Bar Jardí, Maria Carme Casafont, ha dit que tenien moltes ganes de tornar a obrir i que han col·locat les taules a una distància de, com a mínim, dos metres. En el seu cas, han optar per tancar l'interior del local i servir només des de la finestra. Un dels seus clients, Jordi Campabadal, ha explicat que ha decidit anar a fer un cafè a la terrassa per la "il·lusió" de poder tornar a veure la gent, ja que actualment viu sol.

D'altra banda, diversos treballadors d'una empresa de construcció també han aprofitat la reobertura dels bars per anar a esmorzar a una de les terrasses. El seu gerent, David Ponte, ha assegurat que "agraeix molt" poder demanar un entrepà calent i un cafè, ja que ells viuen a Coll de Nargó (Alt Urgell) i les darreres setmanes només podien consumir a la mateixa obra el menjar que s'emportaven de casa.

Pla general de la zona de caixes d'un establiment d'electrodomèstics d'Oliana (Alt Urgell) amb les mampares instal·lades per protegir als empleats i senyals per marcar la distància de seguretat en el 1r dia de fase 1 Foto: Albert Lijarcio


Quant a les botigues que han pogut tornar a obrir, el responsable de l'outlet d'electrodomèstics de Taurus, Francesc Bullich, ho veu com una manera de "donar una mica més d'esperança" a la gent i intentar remuntar part de les vendes. Així, a l'entrada s'han col·locat diversos cartells on s'indica que només hi pot haver cinc clients alhora dins l'establiment, a més d'avisar-los que han de dur mascareta i guants i rentar-se les mans amb gel hidroalcohòlic. També s'ha marcat al terra l'espai que cal deixar per garantir la distància de seguretat i s'han col·locat mampares per protegir els treballadors que estan a les caixes.

Els veïns de Ponts es mostren comprensius pel fet de seguir a la fase 0

Les terrasses de bars i restaurants de Ponts segueixen tancades i amb taules i cadires plegades, de la mateixa manera que hotels i allotjaments. Alguns comerços de productes no essencials tampoc han aixecat la reixa, mentre els que sí ho han fet, atenen els clients amb cita prèvia. Són algunes de les imatges que visibilitzen que aquest municipi de la Noguera continua en la fase 0 de la desescalada. La localitat ha registrat 11 positius de coronavirus i 21 casos sospitosos, segons les dades de Salut.

Una terrassa d'un restaurant del municipi de Ponts, tancada Foto: Albert Lijarcio


L'alcalde de Ponts, Josep Tàpies, es posa al costat de Salut i defensa que es prioritzin criteris sanitaris a l'hora d'aplicar el desconfinament, malgrat que destaca que la incidència de la covid-19 a poble "ha estat molt baixa". "S'hagués pogut fer per comarques o per pobles, però s'ha decidit per regions sanitàries i ho respectem", assenyala. Reconeix els vincles del municipi amb altres del Segre Mitjà de la RS de l'Alt Pirineu i Aran com ara Oliana, però "a algun lloc s'havia de tallar".

Tàpies assegura que els veïns de Ponts "no tenen cap problema" amb el fet de continuar a la fase 0 de la desescalada i, "si cal aguantar una setmana més, ho faran". "Tot sigui per una bona gestió d'aquesta crisi" i el que no voldria de cap manera seria que "es pogués recaure", afirma Tàpies.

Establiments comercials del municipi de Ponts, tancats Foto: Albert Lijarcio


Tot i això, l'alcalde de Ponts reconeix l'afectació que això suposa per a molts comerços de la localitat i, sobretot, a la restauració, i explica que l'Ajuntament prepara ajuts per a autònoms i pimes.

Tàpies remarca que Ponts és "un poble de parada i fonda" que "viu de la carretera" C-14 ja que molts dels clients de bars, restaurants, hotels i comerços són gent de pas. "Una setmana de negoci és molt important per aquests establiments", però recorda que el municipi pertany a la regió sanitària de Lleida i comparteix que aquesta segueixi a la fase 0.
 

Imatge d'un hotel-restaurant del municipi de Ponts, tancat Foto: Albert Lijarcio


El propietari de l'hotel-restaurant Boncompte, Josep Maria Boncompte, respecta la decisió del Govern però es mostra crític pel fet que Ponts segueixi els mateixos criteris de desesaclada que ciutats més grans de la regió sanitària com ara Lleida.

Malgrat això, lamenta que ni que la localitat hagués entrat a la fase 1 aquest dilluns, "si no hi ha turisme, tampoc hi ha ingressos" i, per tant, "sense turisme, és difícil tornar a obrir". Per la seva banda, Emili Palà, veí del municipi, també entén que es prioritzi "la salut de les persones" i no veu un greuge comparatiu el fet que, mentre Ponts continuï a la fase 0, una localitat propera com Oliana, estigui a la fase 1.