Marea Blanca

La Marea Blanca acusa Salut de «no mobilitzar tots els recursos» per fer tests a Lleida

Assegura que no s'estan utilitzant equips de la UdL i de l'HUAV que "permetrien fer, com a mínim, 250 tests més al dia"

per Redacció , 11 de maig de 2020 a les 18:13 |
Una infermera fa un test de coronavirus | Albert Alemany
Aquesta informació es va publicar originalment el 11 de maig de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La Marea Blanca de Ponent i Pirineus assegura que el Departament de Salut no està fent servir, almenys, tres màquines "que permetrien fer, com a mínim, 250 tests més al dia per diagnosticar possibles afectats per la covid-19 a les comarques de Lleida".

Segons la plataforma, es tracta dels equips dels serveis de genòmica i proteòmica de la UdL i d'anatomia patològica de l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova (HUAV). "En tota la demarcació, únicament una màquina de l'HUAV es troba en funcionament i només pot realitzar 240 tests al dia", asseguren des de la Marea Blanca. També denuncien que alguns CAP de la regió sanitària de l'Alt Pirineu i Aran, a la fase 1 de la desescalada, "encara no han rebut els materials necessaris per fer tests".


Des de la Marea Blanca de Ponent i Pirineus consideren "negligent i opaca" la gestió del Departament de Salut en relació amb els tests per detectar la covid-19. En aquest sentit, critiquen que "no s'estiguin fent servir equips de la UdL i de l'Hospital Arnau de Vilanova" que "permetrien efectuar, segons la plataforma, al menys 250 tests més cada dia".

Així mateix, denuncien que "el Departament de Salut no permet prendre mostres per a PCR als CAP de les comarques de Ponent" i lamenten que "a diferència d'altres comunitats autònomes, ha exclòs durant setmanes a l'Atenció Primària d'unes actuacions d'identificació i diagnòstic que aquesta hauria de coordinar, ja que és a l'entorn comunitari on es contrau i difon la infecció". Des de la Marea Blanca també asseguren que els CAP de Sort, Oliana, la Seu d'Urgell i Puigcerdà, de la regió sanitària de l'Alt Pirineu i Aran, que es troba en la fase 1 de desescalada, "no han rebut els materials necessaris per fer tests".


D'altra banda, denuncien que "Salut no ha activat la borsa d'investigadors voluntaris experts en PCR" que va posar en marxa el Col·legi de Biòlegs de Catalunya per ajudar davant l'emergència sanitària per la covid-19, "on hi havia investigadors de la UdL i centres adscrits".
 

Participació