Unió de Pagesos reclama instruments per a la viabilitat de les granges d'oví i cabrum

El sindicat considera "insuficient" el pressupost de l'ajut del Ministeri d'Agricultura per al sector

Redacció
11 de maig del 2020
Actualitzat a les 17:40h
Una cabra en una granja
Una cabra en una granja | Adrià Costa
Unió de Pagesos demana a les administracions que articulin "amb urgència" instruments per fer possible la viabilitat de les granges d'oví i cabrum tenint en compte la "greu situació" per la qual passa el sector, "agreujada pels efectes de la covid-19". El sindicat demana un ajut específic per a la producció perduda durant el període de Setmana Santa.

Tot i que el Ministeri d'Agricultura va publicar el 5 de maig un Reial decret que preveu un ajut específic per al sector, Unió de Pagesos considera "insuficient" el pressupost previst. Aquest ajut va destinat als productors que no han pogut comercialitzar els xais i cabrits. El Departament d'Agricultura es va comprometre a completar el pressupost fins a 12 euros per reproductora.

Segons els càlculs d'Unió de Pagesos, "el pressupost del Ministeri només cobriria quatre euros per cada reproductora, amb limitació a 100 animals per granja segons l'ordre estatal", però així i tot, "no és suficient". Per al sindicat, cal prioritzar les explotacions més professionals. En aquest sentit, demana que s'asseguri que l'ajut, que es pot sol·licitar a través de la DUN, arribarà primer a les granges amb titular professional i amb un nombre mínim d'animals més elevat.

Unió de Pagesos també reclama una regulació de l'autorització de petits escorxadors o escorxadors mòbils per afavorir que els ramaders puguin comercialitzar la seva producció, així com l'autorització d'obradors. El sindicat també considera que cal identificar correctament l'origen de les canals, com marca la normativa europea, ja que "afavoriria que el consumidor identifiqués el producte de qualitat produït a Catalunya".

L'organització agrària assenyala que l'agreujament de la crisi del sector oví i cabrum per la covid-19 "posa de manifest mancances del sector" com ara la manca de contractes per comercialitzar la producció. En aquest sentit, Unió de Pagesos destaca que la iniciativa 'Pagesia a casa', que va posar en marxa el sindicat per posar en contacte productors i consumidors a través de l'enllaç pagesiaacasa.cat, "suposa una oportunitat" per a la comercialització de venda directa.