​La Generalitat prepara protocols per garantir la seguretat dels establiments turístics

L’objectiu és "generar confiança” als turistes en la prevenció de la Covid-19 per reactivar el sector un cop es pugui reprendre l’activitat

Redacció
08 de maig del 2020
Imatge d’un establiment hoteler de Llavorsí
Imatge d’un establiment hoteler de Llavorsí | Hotel Riberies
El Departament d'Empresa i Coneixement ha començat a treballar, de la mà del sector, en l'elaboració de diferents protocols per garantir que els establiments turístics siguin segurs en la prevenció de la Covid-19. En concret, preveu elaborar sis protocols, quatre per als diferents establiments turístics com són hotels, càmpings, establiments de turisme rural i apartaments turístics, un per a restaurants i un altre per a altres activitats de l'àmbit turístic.

L'objectiu que es persegueix és “generar confiança” envers els turistes per reactivar el sector un cop es pugui reprendre l'activitat. Així ho ha explicat la consellera Àngels Chacón en la reunió que ha mantingut aquest dijous amb representants del sector turístic del Pirineu i les Terres de Lleida. Segons la consellera, “el turista post Covid-19 voldrà seguretat en higiene i salut i, per tant, cal buscar un mecanisme que ens ho permeti certificar”.

Durant la trobada virtual, organitzada pel Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, Chacón ha explicat que la conselleria està treballant en l'elaboració de diferents protocols que tots els establiments hauran de seguir per tal de garantir als usuaris que aquests apliquen exigents mesures de salut e higiene.

Chacón considera que “els principis que han de regir aquests protocols han de ser l'exigència, és a dir, no poden ser una simple declaració d'intencions, han de ser reconeguts per part de la demanda perquè han d'ajudar a generar valor, han de ser gratuïts, ja que no han de suposar cap cost per al sector, i han de ser ràpids i àgils d'executar”, ha dit.

L'empresa alemanya de certificació TÜV SÜD està coordinant els treballs, juntament amb la direcció general de Turisme i PIMEC. En aquest sentit, el Deparatment considera que TÜV SÜD ja té experiència en aquesta matèria perquè ha elaborat, juntament amb el govern de Singapur, els protocols de neteja dels establiments turístics d'aquest país i actualment està realitzant auditories per comprovar-ne el seu grau de compliment.

El turisme actiu del Pallars demana un protocol clar

El president de l'Associació d'Empreses d'Esports d'Aventura del Pallars Sobirà, Florido Dolcet, ha sol·licitat que es redacti com més aviat millor un protocol de seguretat clar per a les empreses d'esports d'aventura i de turisme actiu, que constitueixen un àmbit essencial en el sector turístic lleidatà.

Mentrestant, el també pallarès Josep Castellarnau, com a representant del sector hostaler, ha defensat que el pas a la fase 1 del desconfinament no se circumscrigui a la Val d'Aran i el Pirineu, sinó que abasti tota la demarcació, i ha demanat també a la Generalitat que obri tot Catalunya (exceptuant Barcelona ciutat per les seves característiques especials) a la lliure circulació de persones abans de finals de juny, ja que en cas contrari "serà complicat obrir per a un 95% dels establiments hotelers de Lleida".

Les cases rurals demanen flexibilitzar el desconfinament

Mentrestant, els hotelers veuen poc probable poder obrir dignament els propers dies. La Federació de Cases Rurals de Lleida assegura que quan s'entri a la fase 1 del desconfinament -previsiblement el proper dilluns- no obriran perquè no els servirà de res, ja que més del 90% de la clientela és de l'àrea metropolitana de Barcelona.

El president dels associats, Jaume Ramon, ha dit que ja han demanat a l'administració que es flexibilitzi la limitació per regions sanitàries perquè sinó hauran de donar per perduts el maig i pràcticament tot el juny. Ramon ha defensat que el de les cases rurals serà un dels destins més segurs, ja que l'entorn "poc massificat i natural" fa que "el virus ho tingui pelut" per proliferar.