Hi ha més perill de contagiar-se de coronavirus en rius i gorgs que en piscines i platges

Un estudi del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) apunta que la supervivència dels virus en medis d'aigua dolça i no tractada "és superior"

Un gorg de la Garrotxa.
Un gorg de la Garrotxa. | Albert Alemany
NacióDigital
07 de maig del 2020
La supervivència dels coronavirus en medis d'aigua dolça i no tractada "és superior", segons un informe del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC). Al document es cataloga de "desaconsellable" el bany en rius, llacs o gorgues durant els pròxims mesos per evitar nous contagis.

En aquesta direcció, la institució indica que les piscines i l'aigua salada, així com balnearis i instal·lacions d'aigües medicinals, són espais més segurs. L'aigua a temperatures elevades, com és el cas de saunes i banys de vapor també reduiria la capacitat supervivència del virus.

Experts consultats per NacióDigital apunten al clor -en el cas de les piscines- i al fort onatge, així com també la gran quantitat d'aigua -en el cas del mar-, com a principals armes contra la supervivència del virus.

L'estudi situa la respiració, la tos i el contacte com a principal via de transmissió del virus. Per això, considera que les aglomeracions en platges i piscines, així com els objectes utilitzats per diverses persones poden ser una via destacable de contagi, i insisteix en el compliment de la distància de seguretat recomanada entre persones.

Pel que fa a la sal marina, l'informe apunta que és un factor que "probablement" contribueix a la disminució del potencial del virus i la seva inactivació, com passa en el cas d'altres virus. D'altra banda de la platja, amb l'ajuda de la sal i la radiació solar també pot frenar la propagació del virus.