Restriccions horàries desiguals en un mateix municipi; la realitat de les localitats lleidatanes

Set dels setze municipis de la demarcació amb més de 5.000 habitants estan formats per diversos pobles o EMD més petites

Redacció
07 de maig del 2020
Actualitzat a les 11:06h
Imatge d'un passeig de Tremp
Imatge d'un passeig de Tremp | ACN
La demarcació de Lleida té 231 municipis però només 16, amb més de 5.000 habitants, han de complir les franges horàries. Tot i això, 7 d'ells estan formats per diversos pobles o Entitats Municipals Descentralitzades (EMD), que tenen una població menor. És per això que hi ha ajuntaments que han donat llum verda a eliminar les restriccions horàries per zones.

A Tremp, amb 5.800 habitants repartits en 28 pobles i 1 EMD, només Tremp compleix les franges horàries. En canvi no tenen limitació cap dels tretze pobles del municipi de Vielha e Mijaran, tot i que junts sumen 5.559 habitants. Per contra, Bellpuig, tot i estar poc per sota dels 5.000 habitants a l'aixecar les restriccions a l'EMD Seana, mantenen les franges horàries "per prudència".

Molts municipis lleidatans inclouen Entitats Municipals Descentralitzades (EMD), nuclis i partides i la realitat és que les restriccions horàries de moltes localitats s'estan complint de manera desigual tot i pertànyer a un mateix municipi.

A la demarcació de Lleida només 16 dels 231 municipis tenen més de 5.000 habitants: 12 a Ponent i 4 a l'Alt Pirineu i Aran. 7 d'aquests, però, estan formats per més d'un nucli. Es tracta de Lleida, Tàrrega i Bellpuig (Urgell), a Ponent, i de Tremp, La Seu d'Urgell, Puigcerdà i Vielha e Mijaran, al Pirineu.

Per donar resposta a les particularitats d'aquests municipis, des del govern espanyol es va donar potestat als ajuntaments perquè decidissin si volien aplicar la normativa de les franges horàries en el seu conjunt o tenint en compte el que van anomenar "entitats territorials menors".

Aquesta interpretació flexible de la norma, però, implica també que aquells municipis que decideixin regir-se per entitats territorials per no tenir limitades les franges horàries, han de respectar la limitació geogràfica de l'entitat a l'hora de sortir al carrer a passejar o fer esport. Només es poden desplaçar a la resta del municipi al qual pertanyen per necessitats bàsiques com anar a comprar o al metge.

Ponent

Així, l'Ajuntament de Lleida ha permès les EMD de Sucs i Raimat, que formen part del municipi de Lleida, regir-se com a entitat territorial ja que per si soles no superen els 5.000 habitants. Raimat compta amb 495 i Sucs amb 604. És per això que "no tenia sentit que en un nucli petit sense gairebé moviment haguem de complir les restriccions d'un municipi més gran", com Lleida, amb 138.956 habitants, entén Guillem Boneu, president de l'EMD de Sucs.

Boneu celebra, a més, que tot i no tenir limitacions horàries per sortir al carrer a fer esport o per franges d'edat, "no s'hi veu massa gent perquè la població n'està conscienciada".

Al Talladell, amb 226 habitants, tampoc tenen restriccions horàries tot i ser una EMD que pertany al municipi de Tàrrega, amb 17.098 habitants. "Som pocs veïns i és difícil trobar-te algú pel carrer", reconeix la presidenta de l'EMD, Marta Vilardosa. Pel que fa a la restricció de passejar o córrer, Vilardosa explica a l'ACN que, tot i que els primers dies molts veïns de Tàrrega arribaven corrent per les vies verdes fins al Talladell, ara l'afluència ha disminuït després de demanar que evitessin entrar al poble. En aquest sentit, des de l'Ajuntament de Tàrrega s'informarà aquesta setmana als veïns que no sobrepassin els límits territorials per precaució.

A Bellpuig, la decisió de l'Ajuntament ha creat certa controvèrsia. Bellpuig és un municipi de 5.133 habitants contant els 138 de l'EMD de Seana. Sense els habitants de Seana, Bellpuig té censats 4.995 habitants i per tant, si tracta les entitats territorials com independents, pot evitar les franges horàries en totes dues poblacions.

Des del consistori, però, es va decidir que Seana en quedés exclosa però que Bellpuig les mantingués. El seu alcalde, Jordi Estiarte, ha explicat a l'ACN que es va prendre aquesta decisió tenint en compte que a Bellpuig podria haver població no censada i que s'assembla més a una població de més de 5.000 habitants que a una de menys. "Allò raonable i prudent és mantenir les restriccions horàries i vetllar per la salut pública", assegura.