​El lleidatà Txema Martínez guanya el premi Jocs Florals de Barcelona 2020

El lliurament del guardó tindrà lloc en el marc del festival Barcelona Poesia, ajornat a l'octubre

NacióLleida
06 de maig del 2020
 El guanyador del Premi de Poesia Jocs Florals de Barcelona 2020 ha estat el poeta, traductor, articulista, editor i crític literari Txema Martínez (Lleida, 1972), amb el llibre de poemes Maria. En aquesta edició s'han presentat un total de 80 obres. El premi serà lliurat la propera tardor en el marc del festival Barcelona Poesia, previst per al mes d'octubre. Els mantenidors del premi han estat Ponç Pons Giménez, Antoni Clapés Flaqué, Maria Josep Escrivà Vidal, Josep Lluch Puig i Mireia Calafell Obiol.

L’obra es publicarà a la col·lecció 'Ossa Menor' d'Edicions Proa. Martínez ha obtingut, entre d’altres, els premis Salvador Espriu, Màrius Torres, Joan Alcover-Ciutat de Palma, Ausiàs March de Gandia i Carles Riba.

Txema Martínez ha publicat els llibres de poemes Ulls d’ombra (Ed. 62, 1997); La nit sense alba (Ed. 62, 2000); Sentit (Proa, 2003); L'arrel i la pluja (Proa, 2008) i Dol (Ed. 62, 2012), a més d’algunes 'plaquettes', com ara Kommos (en versions eslovena i anglesa). Va reunir una tria dels seus articles de premsa a Les cendres (Moll, 2005). 


Llicenciat en filologia hispànica i doctor amb menció internacional en comunicació audiovisual, actualment és cap de l'edició del diari Segre en català. Va fundar l'editorial Alfazeta, amb la qual va publicar una trentena de títols entre els anys 2008-2012. Ha estat professor associat de la Caledonian University de Glasgow, al departament de Comunicació i Mitjans. Ha fet lectures i conferències tot al llarg dels Països Catalans.

Ha participat en festivals a Catalunya i a l'estranger (França, Itàlia, Eslovènia, Escòcia, Letònia...). Ha estat articulista de diversos diaris i ha ressenyat literatura en diversos àmbits. Va codirigir, amb Pere Pena, les sis edicions del Festival Internacional de Poesia de Lleida Mahalta (2005-2011) i ha estat jurat de premis de poesia com el Joan Teixidor, Ciutat de Palma o Ausiàs March.

Poemes seus han estat traduïts a una quinzena d’idiomes i publicats en revistes, llibres d'antologies o en diversos suports digitals en castellà, gallec, basc, francès, anglès, italià, letó, gaèlic, eslovè, finès, islandès, croat i rus, entre d'altres.