​VÍDEO Sant Antoni comença a desembassar aigua en arribar al límit de la seva capacitat

La presa de Sant Antoni deixa anar 60 m3/s d'aigua i en rep 90 de la Noguera Pallaresa, alimentada pel desgel accelerat

Pla general d'una de les set comportes i el salt d’aigua
Pla general d'una de les set comportes i el salt d’aigua | ACN
Redacció
06 de maig del 2020

L’embassament de Sant Antoni ha començat aquest dimarts a desembassar aigua en arribar pràcticament al límit de la seva capacitat, que són 226,735 hectòmetres cúbics. Segons Endesa, la presa deixa anar 60 m3/s d'aigua i en rep 90 de la Noguera Pallaresa. De les set comportes que té la presa, se n'ha obert una.

Les previsions apunten que aquest desembassament es perllongui durant tot el mes de maig donat que hi ha molta neu per fondre, encara, a les capçaleres dels rius. La imatge de l'aigua saltant pel penya-segat és una de les més retratades pels veïns del Pallars Jussà per la seva espectacularitat.

L'embassament de Sant Antoni és la superfície d'aigua dolça en profunditat més gran de Catalunya i la tercera més extensa per darrere de Canelles i Riba-roja. El pantà de Talarn té set comportes automàtiques d'aixecament amb contrapès superior. Quan el nivell de l'aigua arriba a cert nivell, s'obre la primera comporta, i així successivament en funció del volum d'aigua que entra al pantà.

Desgel accelerat

Tot i les reserves que encara queden, la calor dels últims dies ha fet que molta neu s’hagi fos, especialment aquella situada a la part solana del Pirineu. Segons apunta el Servei Meteorològic de Catalunya, hi ha zones del Pirineu que es troben en una situació de neu similar a les que hi solen haver a principis de juny. En el cas de la Bonaigua, és la vegada que la neu s'ha fos més aviat en 23 anys de dades.