El Govern avala el protocol de seguretat per a la campanya de la fruita

S'afegeix l'autorització estatal de permetre el transport de cinc passatgers en els vehicles particulars de nou places

Un temporer amb mascareta
Un temporer amb mascareta | ACN
Redacció
05 de maig del 2020
Actualitzat a les 16:50h
El Consell Executiu del Govern ha donat llum verda a les recomanacions aprovades pels agent socials i el sector agroalimentari per garantir la seguretat en la campanya de la fruita en el marc de la covid-19. Es tracta d'un document viu que pot tenir modificacions al llarg de la campanya i que han treballat coordinadament els Departaments d'Agricultura, Salut, Interior, Treball i Territori.

En aquest sentit, després de ser validat la setmana passada en el marc d'una comissió a Lleida, el protocol ha afegit ara la flexibilització de les mesures de mobilitat per part del govern espanyol. Així, en vehicles particulars de fins a nou places, hi podran anar ara dues persones per cada fila de seients, sempre amb mascareta i respectant distàncies.

Aquesta flexibilització també permet que en un vehicle de cinc places hi podrà anar el conductor i tres ocupants. En un de nou places, el conductor més cinc ocupants. El seient de mig de cada fila ha de quedar buit. En els autocars que lloguen les empreses per al transport dels seus treballadors, no podran ser ocupats més de la meitat dels seients disponibles. Així mateix, està permès l'ús de motocicletes i bicicletes només per les causes de mobilitat previstes i de manera individual.

Les recomanacions s’han fet de manera coordinada amb els departaments de Salut, Interior, Treball, Afers Socials i Famílies, i Territori i Sostenibilitat. El Govern va establir dimarts passat que la coordinació i el seguiment de la campanya es farà a través de diverses comissions tècniques, com la que va aprovar el document amb els agents implicats de Lleida, on se centra el gruix de la campanya agrària. Les recomanacions també es van aprovar, dijous passat, en el comitè tècnic de les Terres de l’Ebre.

El protocol ha de garantir la seguretat dels treballadors i les treballadores en el context d’alerta sanitària per la Covid-19. Al mateix temps, ha d’assegurar la producció en quantitat, qualitat i seguretat dels aliments, per garantir el proveïment de la població i del conjunt de les indústries agràries que en depenen. La campanya s’inicia amb l’aclarida i acaba amb l’entrada en càmera frigorífica de les darreres varietats.

El Govern destaca que en l'actual crisi sanitària és molt important garantir la mà d'obra necessària per dur a terme totes les tasques i alhora trobar el sistema adequat per poder fer front a la seguretat sanitària dels treballadors eventuals nouvinguts, així com la dels treballadors habituals de les explotacions agrícoles, les empreses agràries i de serveis que formen tota la xarxa de la cadena agroalimentària, així com reduir l’impacte que genera en els municipis afectats.