La COELL assenyala que la paralització d'obres i projectes frena la reactivació de l'economia lleidatana

Els gremis i col·lectius reclamen ajuts "generosos" per a la supervivència del teixit empresarial del territori

Una farmàcia
Una farmàcia | Martí Urgell
Redacció
27 d'abril del 2020
Actualitzat a les 15:26h
Els gremis i col·lectius de la Confederació d'Organitzacions Empresarials de Lleida (COELL) assenyalen que el major fre a la reactivació laboral i econòmica és la paralització de projectes i obres o l'abandó definitiu dels mateixos "perquè els particulars prioritzen despeses de primera necessitat" i "empreses i professionals es repensen les inversions que tenien previstes" per la crisi del coronavirus.

Reclamen la necessitat d'enfortir la indústria 4.0 i fer polítiques a favor del desenvolupament de sectors que arran de la pandèmia s'han revelat claus com la salut, l'ensenyament, la tecnologia i la investigació. D'altra banda, asseguren el teletreball ha vingut per a quedar-se i renovar les relacions professionals en l'etapa post-covid-19.

La COELL ha copsat l'opinió entre els diferents gremis, associacions i col·legis professionals que en formen part i les conclusions confirmen l'escassa predisposició de particulars i professionals a portar a terme obres i serveis o a emprendre les inversions previstes i que la situació actual ha deixat sense data.

Si ja fa unes setmanes empreses i autònoms de la COELL ja van fer palesos els seus temors envers un futur incert, el retorn gradual i progressiu a l'activitat professional posa de relleu la dificultat d'assolir a curt termini un escenari de normalitat. Aquest retorn s'està produint "amb totes les garanties de seguretat sanitària" per evitar el risc de contagi per coronavirus a partir de facilitar equips de protecció individuals (EPI) homologats als treballadors.

Així mateix, la pràctica totalitat dels gremis col·lectius considera que les noves tecnologies han permès dur a terme el teletreball, modalitat "que ha vingut per quedar-se i per replantejar, a partir d'ara les relacions professionals". Des de l'Associació d'Empreses de Tecnologies i Serveis de la Informació (AETI), apunten que d'ara en endavant el teletreball "pot esdevenir una forma habitual de treball que implicarà poder treballar des de Lleida a tot el món amb el considerable estalvi que pot comportar".

Fins i tot sectors en què la feina és més presencial han adoptat el teletreball arran de la pandèmia. En aquest sentit, des del Gremi de Materials de Construcció de Lleida, assenyalen que "amb aquesta nova realitat també es pot treballar altres canals de distribució mitjançant l'assessorament a les obres mitjançant videotrucades".