Els petits municipis demanen mesures específiques per fer un desconfinament més flexible

Municipis com Esterri d’Àneu o Baix Pallars defensen que la gent es pot aïllar sense estar tancada a casa i que no té sentit limitar el radi de les sortides

Castell de Montsonís
Castell de Montsonís | Arxiu
Redacció
27 d'abril del 2020
Actualitzat a les 11:42h
L'Associació de Micropobles de Catalunya demanarà al Govern "mesures específiques" per planificar un desconfinament més flexible als municipis on hi viuen menys de 500 persones. Així ho ha assegurat el president de l'entitat i alcalde de Torrebesses (Segrià), Mario Urrea, que també ha remarcat que l'aïllament que es requereix per frenar la propagació del virus, als pobles no cal fer-lo només des de casa. Per això considera que no té sentit limitar el radi de sortida de menors i adults a un quilòmetre. 

El president de l'Associació de Micropobles de Catalunya, que aplega uns 170 pobles dels 330 de menys de 500 habitats que hi ha a tot el país, considera que el desconfinament per la pandèmia del coronavirus no ha de ser igual a ciutats de 100.000 habitants, que tenen un terme de 10 quilòmetres quadrats, que a pobles de 200 veïns amb una extensió de 30 quilòmetres quadrats. És per això, que remarca que les característiques de cada lloc han de marcar el desconfinament a mesura que vagi disminuint la pandèmia del coronavirus. 

En aquest sentit, Urrea s'ha referit a l'autorització de les sortides dels menors de 14 anys i ha considerat que als pobles no té cap sentit limitar-les a 1 quilòmetre dels domicilis perquè els nens poden agafar un camí cadascú i no trobar-se en tot el dia. "En canvi a Barcelona es trobaran molts nens al carrer", ha afegit. 

L'alcalde de Torrebesses ha assenyalat que els micropobles consideren que el confinament ja s'havia d'haver fet diferent però que en aquell moment no van voler expressar-ho excessivament perquè van considerar que no s'havia de "polemitzar i mostrar diferències entre uns municipis i altres”. Això no obstant, destaca que sí que han defensat qüestions com la de poder anar als horts o frenar l'arribada de persones amb segona residència. 

El Pallars vol que es tinguin en compte les zones amb molt espai natural

Al Pallars, els municipis d’Esterri d’Àneu i de Baix Pallars ja van defensar la setmana passada l’autoconfinament municipal unint-se al Pacte de municipis de Catalunya per l’autoconfinament preventiu. A Baix Pallars, per exemple, hi viuen uns 300 habitants repartits en vint nuclis. L'extensió del municipi és de 130 quilòmetres quadrats i la seva alcaldessa, Anna Sentinella, explica que quan es va ordenar el confinament pel coronavirus hi van estar d'acord amb l'objectiu de "protegir el màxim la gent".

Ara, quan es comenci a aplicar el desconfinament, Sentinella també demana que s'hauria de "tenir en compte les singularitats de cada territori". La disgregació dels nuclis de Baix Pallars suposa que quan la gent surt a passejar sigui complicat que es trobin entre sí durant tot el trajecte. 

De la seva banda, Pere Ticó, alcalde d'Esterri d'Àneu, municipi amb uns 750 habitants i una extensió de 8,55 quilòmetres quadrats, ha dit que van estar "molt a favor" de les mesures de confinament i fins i tot es va insistir en demanar a la gent amb segones residències que no hi anessin. Ara però, Ticó demana que es tinguin en compte les zones rurals amb molt espai natural al seu entorn i on la densitat de població és molt baixa.

Per això, no amaga que el "desconfinament hauria de ser millor" tot i que sense privilegis però sí amb mesures adaptades. Per Ticó, és millor que els nens surtin a caminar pels molts senders que hi ha al voltant del poble que no que es concentrin tots al nucli urbà o als jardins del municipi.