Endesa activa per primer cop el centre d'emergències «secret» de Lleida per garantir el servei energètic

Pot operar de forma aïllada, independent i autònoma del principal

Centre de control de les centrals hidroelèctriques d'Endesa
Centre de control de les centrals hidroelèctriques d'Endesa | Endesa
NacióDigital
20 d'abril del 2020
Actualitzat a les 14:00h
Endesa ha desdoblat per primera vegada a la història el centre de control de les centrals hidroelèctriques de Catalunya. Davant l’estat d’alarma decretat per la crisi del coronavirus, la companyia ha adoptat totes les mesures de seguretat necessàries al seu centre de control de producció hidràulica, ubicat a la ciutat de Lleida, amb l’objectiu d’assegurar la correcta producció d’energia i, així, garantir el subministrament elèctric a tota la ciutadania i, especialment, als equipaments crítics, com els sanitaris, mentre duri la pandèmia.

Així, una de les primeres decisions ha estat desdoblar, de manera preventiva, el centre de control i gestió hidràulica que hi ha a la capital del Segrià i des del qual es gestionen les 55 centrals hidroelèctriques d'Endesa a Catalunya: 41 a les comarques de Lleida, 7 a les de Girona, 5 a la Catalunya Central i 2 a les Terres de l’Ebre.

El segon centre de control, el denominat d’emergències, està ubicat en un punt indeterminat de Lleida i pot operar de forma aïllada, independent i autònoma del principal. D’aquesta manera, no només es garanteix que el personal que hi està destinat també pugui desdoblar-se -i, així, reduir el risc de contagi- sinó que permet que en cas de fallida d’un, el de reserva pugui commutar i entrar en funcionament de manera instantània, de manera que es manté la disponibilitat operativa de la instal·lació.

D'aquesta manera, mentre duri la pandèmia, Endesa disposa de dos centres de control de producció hidràulica paral·lels que funcionen de manera independent i amb les mateixes condicions.

Mesures preventives a les centrals

La companyia ha reforçat les mesures preventives a totes les centrals per tal de garantir no només la seguretat de l’equip de persones que operen i mantenen les instal·lacions sinó pel seus subministraments singulars i essencials: recordem que totes elles contribueixen a garantir l’aigua de boca per a les diferents poblacions, a més dels regs de les seves comunitats, la laminació d’avingudes i, òbviament, el cabal ecològic dels rius, a més d’altres servituds, especialment les ubicades al riu Ebre.

Totes les operacions estan coordinades amb la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre o amb l’Agència Catalana de l’Aigua -depenent de les conques-, com a ens gestors de l’administració. La potència total instal·lada en centrals hidràuliques de Catalunya és de 2.382 MW, important per a redundar en la garantia de subministrament d’energia elèctrica al país.
 

Vista aèria de l'embassament de Sau. Foto: Endesa


En tant que els centres de control constitueixen un punt essencial dins del sistema elèctric, també disposen d’una sèrie de mesures de protecció orientades a garantir el seu funcionament mitjançant commutació automàtica, amb més d'una font elèctrica per a activar-les en el cas que sigui necessari; sistemes d'alimentació ininterrompuda (SAI), a través de bateries i altres elements emmagatzemadors d'energia, i grups electrògens que entren en funcionament si el tall d'alimentació persisteix.