Jordà avisa que si no es pot fer la campanya agrícola en condicions caldrà ajudes d'Estat

La consellera d'Agricultura alerta que el 70% de la mà d'obra immigrant no podrà entrar al país pel coronavirus

Teresa Jordà, consellera d'Agricultura
Teresa Jordà, consellera d'Agricultura | ACN
Redacció
17 d'abril del 2020
Actualitzat a les 12:45h
La consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, ha avisat que si no es pot realitzar una campanya agrària amb les "mínimes condicions" caldrà plantejar a l'Estat l'activació d'una "ajuda d'Estat" per pal·liar la part de la collita que no serà possible recol·lectar a causa de la "més que previsible" manca de mà d'obra.

En aquest sentit, ha recordat que en els "mesos punta" fan falta fins a 35.000 treballadors al camp, dels quals un 80% d'origen immigrant, que a causa de la crisi del coronavirus, es calcula que un 70% no podrà entrar a l'estat espanyol. Jordà també ha remarcat que la regularització d'immigrants amb un permís de treball no pot ser temporal només per la crisi actual perquè s'estarà "condemnant a la vulnerabilitat i il·legalitat".

En el marc de la Comissió d'Agricultura que s'ha celebrat de forma telemàtica, la consellera Jordà ha posat de manifest que el Departament encara la campanya de la fruita amb unes "circumstàncies excepcionals" per l'emergència sanitària actual. Davant de les complicacions que suposarà garantir la falta de mà d'obra la consellera ha assegurat que el Departament està "treballant transversalment" amb tots els agents implicats i ha remarcat que caldrà activar tots els "mecanismes possibles per a la incorporació de mà d'obra".

En aquest sentit, Jordà ha fet referència al decret de mesures urgents del govern espanyol del dia 7 d'abril i ha posat en valor que es permeti simultaniejar el cobrament de l'atur amb la retribució per treballar al camp.

Això no obstant, ha avisat que la regularització amb un permís de treball per a immigrants no pot ser temporal i només mentre duri aquesta crisi. Segons Jordà, "no és de rebut" que s'atorgui el permís de treball i quan s'acabi la feina es deixi les persones de nou només amb permís de residència. Ha afegit que això suposa "condemnar-les a la vulnerabilitat i il·legalitat" i no és "èticament correcte" després de demanar-los "un acte de responsabilitat cap a nosaltres".