Turisme

El sector turístic, preocupat per la temporada d'estiu després de donar per perduda la Setmana Santa

Els estudis calculen una pèrdua de fins a sis milions de turistes internacionals i 60.000 milions d'euros

per Redacció , 27 de març de 2020 a les 11:55 |
Turistes amb mascareta visitant la Sagrada Família | Adrià Costa
El sector turístic de Catalunya dona per perduda la Setmana Santa. El president de la Federació d'Hostaleria de les comarques gironines ho titlla d'una "catàstrofe", mentre que el seu homòleg a l'Associació de Càmpings de Barcelona qualifica la situació de "caòtica i desesperant".

El futur del sector tampoc és gaire esperançador i els principals operadors miren amb preocupació la temporada estival. Els primers estudis estimen unes pèrdues de 2,7 milions de turistes internacionals si els efectes del coronavirus no s'aturen abans de Setmana Santa, una xifra que podria arribar als sis milions si s'allarga fins a l'estiu. En termes econòmics, Exceltur parla d'unes pèrdues de fins a 60.000 milions d'euros si la crisi s'acosta als sis mesos.


La paralització del turisme comportarà també afectacions en el mercat laboral del sector. El Consell Mundial del Viatge i el Turisme (WTTC, per les sigles en anglès) fa referència a 50 milions de llocs de treballs perduts a escala global.

En aquest sentit, PIMEC Turisme considera que la "manca de previsió" en la presa de decisions ha provocat que els establiments turístics de Catalunya s'hagin vist abocats a la suspensió de l'activitat i la presentació d'Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO).


Segons dades de la patronal, un 90% de les petites i mitjanes empreses del sector de l'hostaleria i la restauració ha experimentat una reducció de vendes o cancel·lació de reserves, un 42,2% ha patit un augment de baixes laborals i un 82,5% ha contemplat presentar un ERTO sobre la plantilla.

Les conseqüències del coronavirus en el turisme es fan evidents una setmana abans del que havia de ser 'l'operació sortida' de Setmana Santa. En qualsevol cas, els efectes aniran molt més enllà. "La impressió és que, fins i tot, es perdrà la temporada d'estiu i això és molt preocupant", ha assegurat el professor dels Estudis d'Economia i Empresa de la UOC, Pablo Díaz Luque, en declaracions a l'ACN.


Un cop passi la crisi, el primer que es recuperarà serà el turisme estatal per la "sensibilització amb la comunitat local". La tornada de turistes internacionals estarà molt relacionada amb els països d'origen i la incidència del virus en aquests. Segons els estudis acadèmics elaborats després de la SARS, els estats on la malaltia pràcticament no havia incidit eren molt "reticents" a viatjar a països que n'havien patit les conseqüències.

En el cas de l'Estat, Díaz Luque apunta als italians com els turistes internacionals "més propensos" a tornar a visitar Espanya aviat. En canvi, preveu l'efecte contrari en les persones dels països nòrdics, que podrien trigar més a viatjar al territori.

 

Participació