Fruita

El sector de la fruita preveu dificultats a l'hora de cobrir la mà d'obra per a la campanya agrària

Reclama autoritzacions laborals temporals a temporers sense papers i fa una crida a joves, aturats i afectats pels ERTO

per Redacció , 26 de març de 2020 a les 15:36 |
Diversos temporers recullen peres d'una explotació de l'Horta | ACN
Més de quaranta municipis lleidatans productors de fruita dolça, les organitzacions agràries Asaja i JARC, la Plataforma en Defensa de la Fruita, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) i Afrucat han exigit aquest dijous a les administracions solucions per tal de garantir la disponibilitat de mà d'obra per a la campanya agrària que està a punt d'iniciar-se, davant l'emergència sanitària provocada pel coronavirus.

Entre altres mesures, plantegen que s'autoritzin permisos temporals de treball a persones en situació irregular i també fan una crida a joves, persones aturades o a aquelles que s'han vist afectades per un ERTO. Cada any, el sector requereix prop de 40.000 treballadors temporals per a la campanya de la fruita.


Aquest dijous han adreçat un escrit a la delegació del Govern i a la subdelegació del govern de l'Estat a Lleida per reclamar-los la implementació de les mesures necessàries per tal que els productors, cooperatives i centrals fruiteres puguin cobrir totes les necessitats de mà d'obra per a aquesta campanya de la fruita. Així mateix, recorden que es tracta d'un "sector estratègic del qual depèn en bona part la garantia de proveïment d'aliments frescos i de qualitat dins de l'actual context de confinament de la població".

Els ajuntaments i les organitzacions empresarials i sindicals del sector exigeixen al govern de l'Estat que es tingui "en consideració" la possibilitat d'una "legalització provisional" de les persones empadronades sense permís de treball en vigor que volen treballar al sector de la fruita i resideixen als municipis productors.


Consideren que aquesta mesura permetria "generar un contingent de treballadors" a partir d'un col·lectiu "ja present al territori" per tal de fer front a una "situació excepcional" tenint en compte que "les fronteres romanen tancades".

Altrament, reclamen la col·laboració de les administracions competents per prestigiar les feines del camp entre els col·lectius que, com ara les dones, estudiants i joves en situació d'atur i persones que actualment estan buscant una primera ocupació, "han anat perdent pes dins del global de treballadors temporals empleats pel sector agrari".


Igualment, proposen als serveis públics d'ocupació que "facin una crida" a totes les persones que actualment es troben a l'atur i que, especialment, es promogui la visualització de les ocupacions al sector agrari com a alternativa laboral per a tots aquelles que s'han vist afectades per un expedient de regulació temporal d'ocupació (ERTO) com a conseqüència del coronavirus.

Equips de protecció individual

Finalment, denuncien les dificultats actuals amb què es troben per poder aconseguir equips de protecció individual (EPI) per als treballadors. De moment, asseguren que la majoria d'empreses en tenen però volen tenir garantit el fet de poder-ne disposar durant tota la campanya per tal que "les feines del sector agrari puguin desenvolupar-se amb seguretat per als treballadors i sense perill d'infeccions".

 

Participació