Per què la gent està comprant paper higiènic de manera massiva? Us ho expliquem

L'angoixa pel coronavirus i les mesures de les autoritats fan que la població compri als supermercats molt més de l'habitual

Prestatgeries buides en un supermercat de Barcelona
Prestatgeries buides en un supermercat de Barcelona | Adrià Costa
NacióDigital
13 de març del 2020
Actualitzat a les 15:50h
Compres massives als supermercats per angoixa a un desproveïment de productes arran dels efectes del coronavirus. Així està responent una bona part de la població catalana i mundial a la crisi generada pel Covid-19 a tot el planeta, assumint mesures dràstiques sense cap mena de precedent. Una d'aquestes ha estat anar a comprar de manera massiva en els establiments alimentaris, superant l'estoc d'alguns productes. Un d'aquests ha estat el paper higiènic, sense, a priori, un argument raonable. Ens preguntem per què.

El motiu es pot explicar a partir del concepte anglosaxó FOMO (Fear Of Missing Out, que en català es tradueix com a "Por De Quedar-se Sense"). És un concepte que pot arribar a derivar en un problema psicològic, tot i que en aquests casos de crisi global, esdevé més normal del compte. 
 
Per què el paper higiènic?

A través de les xarxes socials, s'han viralitzat desenes de vídeos de persones comprant de manera massiva rotllos de paper de vàter. Aquest efecte es produeix a partir d'una cadena de successos: diverses persones coincideixen en comprar, a la vegada, paper higiènic. Una altra persona veu com aquesta gent en compra i decideix fer-ho també, creient que es quedarà sense. Un altre client fa el mateix, agafant dos o tres paquets més per por a no tenir-ne suficient i així es van sumant persones.

Al final les prestatgeries queden buides i un últim client fa una fotografia, alertant a les xarxes socials del "desproveïment". A això se li suma que el paper de vàter és un producte que ocupa molt espai a les prestatgeries, donant una sensació molt clara als clients de desproveïment d'existències.

És per això mateix que les autoritats de diversos països, com Itàlia, demanen que no es compri a cuitacorrents, saturant els supermercats de manera il·lògica i sense que hi hagi cap risc clar de quedar-se sense productes alimentaris. El govern italià manté oberts els establiments de menjar, de la mateixa manera que les farmàcies. Diversos mitjans han publicat imatges i vídeos de gent comprant de manera massiva paper higiènic.