Lladorre recomana no beure aigua de la xarxa municipal per l'alt nivell d'arsènic

Mentre el subministrament no estigui restablert, l'Ajuntament ofereix aigua embotellada als veïns

Un tècnic agafant mostres d'aigua de Lladorre per portar-la analitzar
Un tècnic agafant mostres d'aigua de Lladorre per portar-la analitzar | ACN
Redacció
05 de març del 2020
L'Ajuntament de Lladorre ha recomanat als seus veïns no beure aigua de la xarxa municipal per causa del nivell d'arsènic. En un una nota informativa, el consistori ha comunicat als veïns que s'està treballant “amb caràcter urgent” per resoldre la incidència en la xarxa de subministrament de l'aigua, per tal que “torni a recuperar la seva potabilitat”.

Aquesta solució passa, segons ha explicat l'alcalde Salvador Tomàs, per habilitar una nova captació d'aigua amb uns nivells d'arsènic dins la legalitat. Mentrestant, l’Ajuntament ha posat a disposició de la cinquantena de veïns de la localitat garrafes d’aigua potable, que poden passar a recollir de manera gratuïta per la casa de la vila mentre el subministrament no estigui restablert.
 

Cartell informatiu on es demana a la població de Lladorre no beure aigua. Foto: ACN


Tomàs ha explicat que el Reial Decret 140/2003 va establir que la quantitat màxima d'arseni en l'aigua potable passés d'un màxim de 50 micrograms per litre a només 10. L'aigua de Lladorre sempre s'ha mogut entre els 9 i els 11 micrograms/l, ha dit Tomàs. L’alcalde ha afegit que les darreres analítiques van superar els 10 micrograms/l i que, per aquest motiu, s'ha optat per recomanar no beure aigua de l'aixeta i no utilitzar-la per cuinar tampoc.

L'alcalde de Lladorre ha explicat que es tracta d'una característica geològica que afecta moltes zones del Pirineu, i confia que el problema estigui solucionat ja per Setmana Santa. Justament aquesta setmana un lector de Pallars Digital, veí de Lladorre, va compartir amb el diari una carta al director mostrant la seva preocupació per aquesta situació.