Mollerussa aconsegueix un estalvi energètic del 90% amb la reforma de l'enllumenat del centre urbà

Amb l'ús de leds, reduint nivells lumínics i desconnectant part de les instal·lacions a partir de les dotze de la nit

Redacció
03 de març del 2020
Actualitzat a la 13:42h
Imatge d'un carrer de Mollerussa amb el nou enllumenat
Imatge d'un carrer de Mollerussa amb el nou enllumenat | Aj Mollerussa
L'Ajuntament de Mollerussa ha aconseguit un estalvi energètic del 90% amb les obres de reforma de l'enllumenat públic del centre urbà que es van dur a terme en el marc del Pla de barris durant els anys 2018 i 2019. A banda dels criteris d'estalvi energètic, també s'ha tingut en compte la sostenibilitat ambiental de manera que ha estat possible també una reducció en un 47% de les emissions de gasos d'efecte hivernacle (GEI). Les claus han estat l'ús de pantalles amb tecnologia led, la reducció dels nivells lumínics i la desconnexió d'una part de la instal·lació a partir de les dotze de la nit.

Així mateix, el conjunt de la instal·lació està governada per un sistema de control a distància que permet mesurar els paràmetres de funcionament i detectar-ne les deficiències.

Les obres han suposat la reforma total dels punts de llum, les pantalles el cablejat elèctric soterrat i els quadres de comandament de tot el nucli central de les places de l'Ajuntament, de Manuel Bertrand, Major i del Pla d'Urgell i els carrers adjacents. Així mateix, el disseny de l'enllumenat s'ha fet amb criteris de singularitat per tal de crear espais agradables per al vianant i que permetin alhora potenciar l'entorn des del punt de vista residencial, comercial i de serveis.

La reforma de l'enllumenat públic d'aquesta zona, tret de la corresponent a la plaça del Pla d'Urgell, ha estat cofinançada amb fons europeus amb una aportació del 50% a través de la línia d'ajuts "Proyectors de entidades locales que favorezcan el paso a una economia baja en carbono" (FEDER-POPE 2014-2020), promoguda per l'Instituto para la Diversificacion y el Ahorro de la Energia (IDAE), adscrit al Ministeri de Transició Ecològica. El finançament del 50% restant ha anat a càrrec del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, l'Ajuntament de Mollerussa i el veïnat.