Un projecte de tecnologia per a plaques fotovoltaiques a edificis guanya la First Lego League de Lleida

Més de 350 alumnes han aportat el seu punt de vista sobre com han de ser les ciutats en un futur proper

Dos participants durant un torneig de la First Lego League
Dos participants durant un torneig de la First Lego League | ACN
Redacció
29 de febrer del 2020
Actualitzat a les 15:51h
El campus de Cappont de la Universitat de Lleida (UdL) ha acollit aquest dissabte la 9a edició de la FIRST LEGO League de la ciutat, que ha comptat amb la participació d'un total de 358 alumnes.

El torneig de robòtica, que ha aplegat estudiants d'entre 4 i 16 anys entre les diferents competicions, té com a objectiu afavorir vocacions científiques-tecnològiques entre els joves, així com fomentar la consciència social i el treball en equip. Hi han competit 46 equips i la temàtica d'enguany ha girat al voltant del futur de les ciutats. El col·legi Sant Ermengol d'Andorra la Vella s'ha endut el primer premi amb un projecte per aplicar la tecnologia de les plagues fotovoltaiques per generar electricitat pels edificis.

L'objectiu principal del certamen és apropar la ciència i la tecnologia als joves perquè en el moment de decidir els seus estudis superiors "tinguin clar si els hi agrada la ciència i la tecnologia o bé una altra branca", i així evitar "frustracions al començar el grau", segons ha explicat el director de la competició a Lleida i professor de la UdL, Fernando Guirado.

En aquest sentit, Guirado ha assegurat que hi ha una "mancança molt gran d'enginyers i d'enginyeres a la societat" i ha destacat la importància del certamen perquè "aconsegueix que els joves comencin a treballar molt aviat aquests aspectes". "Que entenguin que l'enginyeria és un joc i no una cosa molt complexa", ha indicat.

En total, hi han participat 358 alumnes de 32 escoles i instituts de les comarques de Ponent, la Franja, Barcelona i el Principat d'Andorra. Els 30 equips, formats per joves d'entre 10 i 16 s'han enfrontat al repte City Shaper, i els 14 equips júnior, d'entre 6 i 9 anys, al BommtownBuild.

La temàtica dels dos desafiaments ha girat al voltant del futur de les ciutats on els participants han hagut de desenvolupar un projecte sobre com ha de ser una ciutat en un futur proper "perquè sigui el més fàcil i habitable per la ciutadania", ha explicat Guirado. A més del projecte, també han hagut de construir i programar un robot autònom utilitzant la tecnologia Lego per resoldre les missions del joc.