Justícia instal·larà càmeres a les cel·les d'aïllament, contenció i escorcolls de la presó de Ponent

La mesura s'aplicarà a tots els centres penitenciaris catalans i vol poder documentar "situacions d'estrès" en benefici d'interns i funcionaris

Redacció
29 de febrer del 2020
Actualitzat a les 11:31h
Imatge de la presó de Lleida
Imatge de la presó de Lleida | Àlvar Llobet
El Departament de Justícia eliminarà totes les zones cegues dels espais més crítics de les presons amb la instal·lació de càmeres a les cel·les d'aïllament i contenció i a les sales d'escorcolls que no en tinguin. Actualment, només els centres més moderns –Puig de les Basses i Mas Enric– tenien plenament desplegat aquest sistema.

A la resta, la instal·lació es farà en dos fases. La primera ha començat als centres de Brians 1 i Ponent i l'objectiu és que durant el 2021 es faci a la resta de centres. L'objectiu de la mesura és documentar "situacions d'estrès" en benefici tant dels interns com del funcionaris. En aquest sentit, Capella ha fet una defensa aferrissada d'un personal "compromès amb els drets humans i la dignitat d eles persones".

La consellera ha volgut desmitificar així la crítica a certes conductes per part del personal de la presó. "Afronten situacions molt complexes que requereixen molt d'ofici", assegura. Malgrat tot, algunes d'aquestes situacions poden acabar irremeiablement amb incidents que acaben sent motiu de controvèrsia.

L'objectiu del Departament en aquest sentit és doble: garantir el tracte adequat als presos per part dels funcionaris i evitar denúncies falses. Segons dades de Justícia, des de 2017 s'han obert un total de 152 expedients per presumptes maltractaments, dels quals només cinc han acabat amb expedients disciplinaris amb sancions als treballadors.

Amb les noves càmeres es vol evitar això i per dotar el sistema de la màxima informació a l'hora d'analitzar un eventual incident, les cel·les d'aïllament, les cel·les de contenció i les sales d'escorcolls de les presons tindran almenys dues càmeres cadascuna, una de les quals enregistra també so.