La Paeria va prestar més de 4.600 allotjaments a temporers durant la passada campanya de la fruita

La comissió interinstitucional vol un model on cada administració assumeixi les seves competències

Un temporer parla amb una tècnica de la Paeria
Un temporer parla amb una tècnica de la Paeria | ACN
Redacció
22 de febrer del 2020
Actualitzat a la 13:04h
Durant el Pla de xoc que la Paeria va impulsar l'estiu passat amb motiu de l'arribada de temporers per la campanya de la fruita es va prestar allotjament a 4.607 persones i l'Oficina Única d'atenció social va atendre un total de 883 persones. Se'ls va prestar diversos serveis com alimentació, dutxes o consigna. Així mateix, es van atendre 296 persones amb contracte laboral, de les quals 72 treballaven a l'Horta de Lleida.

Són dades que s'han donat a conèixer a la comissió interinstitucional per abordar les necessitats que es generen a la ciutat durant la campanya de la fruita. A la reunió s'ha fixat l'objectiu d'aconseguir un model territorial on cada administració assumeixi les seves competències i es garanteixi una atenció integral.

El Pla de xoc es va desenvolupar des de l'1 de juliol fins a finals de setembre. A banda de persones que treballaven a l'Horta i els municipis del voltant de Lleida, s'ha constatat que també es van atendre temporers que estaven desenvolupant les seves feines en territoris de fora de Catalunya com Fraga o Osca.

Durant aquest període de temps, es va detectar que al carrer hi havia uns 200 temporers que hi passaven la nit. Els motius principals que apuntaven eren que disposaven de vehicle propi, que feia calor als pavellons habilitats com a refugi, i també que ho preferien així per la proximitat al centre o als punts de recollida per anar a treballar.

L'Ajuntament de Lleida treballa per dissenyar un projecte transversal per atendre les necessitats que es generen a la ciutat durant la campanya de recollida de fruita dolça i pinyol de Lleida. La regidora Regina Cairol ha assenyalat que la Paeria està liderant una tercera taula en el sector, juntament amb les que gestionen la subdelegació del govern espanyol i la Generalitat, per focalitzar-ho en l'àmbit social.

El que es vol aconseguir, ha dit, és un projecte "de tots" en què tots els agents implicats (administracions, organitzacions agràries, sindicats, entitats del 3r sector) sumin esforços per a una atenció integral (pel que fa a necessitats bàsiques i ocupació i un model territorial de futur, en el que cada administració haurà d'assumir les seves competències i destinar-hi recursos.