La Diputació aprova els pressupostos del 2020 amb els vots d'ERC, JxCat i del socialista aranès

L'oposició els veu "continuistes" mentre el govern destaca "l'ampli consens" aconseguit i la seva vessant social

21 de febrer del 2020
Actualitzat a les 18:07h
Imatge de part del govern de la Diputació
Imatge de part del govern de la Diputació | ACN
El ple de la Diputació de Lleida ha aprovat els pressupostos 2020 de la institució amb els vots a favor dels grups que formen el govern, ERC i JxCat, i també el suport del diputat d'Unitat d'Aran (UA), que ha rebut una crítica del seus companys del PSC, que han alertat dels nous números i dels suposats "incompliments" que farà l'executiu provincial.

Els nous pressupostos sumen 133,8 milions, un 3,3% més que els de l'any passat i un 42% es destinaran directament als ajuntaments i consells comarcals. Mentre els grups a l'oposició – PSC, Cs i EcP – han retret la línia "continuista" del pressupost i aspectes com la destinació de recursos a "l'auxili" de les "deficiències" de la Generalitat, el govern de la corporació ha destacat "l'ampli consens" i la "potencialitat" pel fet que la institució està "sanejada".

El president de la Diputació, Joan Talarn, ha destacat que l'acord de govern d'ERC i JxCat tenia uns "principis bàsics" que s'havien de veure reflectits al pressupost, com la distribució equitativa, l'atenció especial a les comarques del Pirineu, la igualtat entre persones i la reforma tecnològica. Un projecte per poder modernitzar la institució i així poder arribar a tots els ajuntaments. En aquest sentit, ha remarcat que s'han incorporat algunes de les propostes de la resta de grups però altres no, ja sigui per les limitacions econòmiques o el plantejament a l'hora de coincidir amb els objectius de mandat.

Un pressupost que elimina pràcticament la concessió directa de subvencions

El pressupost de la Diputació de Lleida ha reduït al mínim la concessió directa de subvencions i gairebé la totalitat es distribuiran mitjançant processos de concurrència competitiva. Els comptes, però, reserven 600.000 euros per a despeses extraordinàries justificades dels ajuntaments. Serà un equip tècnic qui valori les peticions al respecte.

Els comptes ascendeixen a 133,8 milions d'euros, un 3,3% més que el 2019. Un 42% del total, uns 42 milions, es destinaran directament als ajuntaments i consells comarcals, més d'1 milió d'euros que el 2019. La Diputació també preveu 15,2 milions d'inversió directa al territori, que es preveu augmentar amb el romanent del pressupost de 2019 en uns altres 10 MEUR per al desplegament de la fibra òptica. La lluita contra el despoblament, la sostenibilitat i cobrir vacants de personal, són altres de les prioritats.