Infraestructures

El Govern presentarà en tres mesos les noves Rodalies de Lleida amb millors freqüències

Gavín anuncia la posada en marxa del sistema de bitllet combinat d'Alta Velocitat amb Rodalies a la capital del Segrià

per Redacció , 18 de febrer de 2020 a les 15:59 |
Gavín, Talarn, Pueyo, Farré i Crespín | ACN
Aquesta informació es va publicar originalment el 18 de febrer de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El secretari d'Infraestructures i Mobilitat, Isidre Gavín, ha anunciat que el Govern preveu enllestir en dos o tres mesos la nova proposta de Rodalies de Lleida. Es basarà en la complementarietat del tren i del bus i plantejarà una millora de freqüències en els corredors on es consideri necessari com en el cas del Lleida-Cervera.

Així mateix, es farà un estudi sobre la necessitat d'aparcaments dissuasius propers a les estacions. Gavín també ha anunciat l'acord amb Renfe per posar en marxa pròximament el bitllet combinat d'Alta Velocitat amb Rodalies a Lleida. D'altra banda, ha explicat que FGC està redactant el projecte constructiu per habilitar un baixador al polígon industrial el Segre de Lleida, a la línia ferroviària Lleida-la Pobla.


El Govern treballa en una nova proposta de Rodalies per a l'àmbit de Lleida, que confia tenir enllestida en dos o tres mesos, segons ha explicat aquest dimarts Isidre Gavín en el marc de la reunió de la Plataforma de la línia ferroviària Lleida-Manresa (R12), promoguda per la Diputació de Lleida.

Aquesta proposta analitzarà la demanda existent en els diferents corredors de transport públic que hi ha al territori per tal de millorar l'actual oferta, ja sigui amb tren o bus o amb la combinació d'ambdós. D'aquesta manera, en funció de les necessitats detectades es plantejarà un increment de les freqüències de tren o bus en aquells corredors on es consideri que existeixen unes necessitats de demanda que no estan ben ateses com en el cas del Lleida-Cervera, segons ha exposat el secretari d'Infraestructures i Mobilitat.


Així mateix, Gavín ha recordat que ja existeix un sistema de Rodalies entre Lleida i Balaguer, a la línia de FGC Lleida-la Pobla de Segur, i ha posat en valor l'increment de freqüències de bus que Territori ha implementat en corredors on no hi ha tren com en el cas del Lleida-Alcarràs, Lleida-Alfarràs i Lleida-Alpicat.

Lligat amb la nova proposta de Rodalies de Lleida, s'ha acordat també la redacció conjunta per part del Govern, la Diputació de Lleida i l'ATM de l'àrea de Lleida d'un estudi per avaluar la necessitat d'ubicar aparcaments dissuasius propers a les estacions de tren de la línia Lleida-Cervera. "És interessant que en totes les estacions de la línia la gent vegi que pot atansar-se amb el seu vehicle fins a l'estació, deixar el vehicle privat i agafar el transport públic", segons ha dit Gavín.


La proposta de noves Rodalies de Lleida també inclourà una campanya de divulgació i informació per donar a conèixer la nova oferta amb l'objectiu d'animar els usuaris a utilitzar-la.

El Govern reclama la culminació del traspàs de Rodalies

Isidre Gavín ha dit que el Govern no vol esperar a tenir aquesta proposta de millora de la mobilitat en transport públic a Lleida fins que el govern de l'Estat acabi completant el traspàs de la gestió del servei Rodalies Catalunya a la Generalitat, ni tampoc al fet que Renfe acabi materialitzant la renovació de la flota de trens compromesa.

El responsable del Govern ha qualificat de "fake" el traspàs acordat fa deu anys perquè "no s'ha arribat a complir mai, no s'han traspassat els diners i no es va firmar un contracte de serveis". Isidre Gavín ha remarcat que dels 4.000 milions previstos en el pla d'inversions que acompanyava el traspàs, l'Estat només n'ha executat un 14%.

Gavín ha destacat el clima positiu d'entesa i col·laboració existent amb els responsables del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana i, en aquest sentit, ha apuntat que "hi ha condicions perquè, si hi ha voluntat política, el traspàs es pugui fer en un període curt de temps". El secretari d'Infraestructures ha explicat que la culminació del traspàs de Rodalies haurà de suposar la signatura d'un nou contracte de serveis que Govern i Ministeri estan negociant, conveni que ha de recollir la transferència de diners a la Generalitat, un pla d'inversions i el calendari que comprometi l'Estat a executar-les.

A la vegada, Gavín ha ressaltat que la Generalitat ha fet un contracte "adequat" per a Renfe de fins a quinze anys de servei per tal que l'operadora pugui amortitzar la compra de nous trens per a Rodalies.

 

Participació