Manifestació

FOTOS i VÍDEOS Centenars de tractors demanen a Lleida mesures urgents per a la pagesia

Multitudinària manifestació a la capital del Segrià

per Àlvar Llobet, Lleida | 14 de febrer de 2020 a les 16:56 |
Centenars de tractors omplen els carrers de Lleida | Àlvar Llobet
Aquesta informació es va publicar originalment el 14 de febrer de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El món rural i la pagesia viuen la pitjor crisi dels darrers 50 anys. És el crit d'alerta dels pagesos, que aquest divendres al matí col·lapsen el centre de la ciutat de Lleida per fer sentir la seva veu i reivindicar un canvi estructural que faci possible la viabilitat de treballar de la terra. Tots els sindicats agraris, la consellera d'Agricultura, patronal, cooperatives, productors i desenes d'alcaldes secunden la mobilització que, sota el lema "Salvem la pagesia", pretén aconseguir preus justos i una millor qualitat de treball per als agricultors i pagesos, escamats pels baixos preus, per la pressió dels intermediaris i per la pèrdua de poder adquisitiu.

La manifestació compta amb cinc columnes de tractors que han omplert els tres carrers que desemboquen a la plaça Sant Joan de la capital del Segrià. El president d'Asaja, Pere Roqué, assegura que s'està davant "de la liquidació del món rural si no es canvia l'estructura. Les explotacions agràries familiars, el nostre model productiu, estan en fase de desaparició", alerta. És per això que demana mesures concretes per part de l'Estat i la Generalitat.

 

Manifestació de pagesos, capçalera. Foto: Àlvar Llobet

 

Manifestació de pagesos, aquest divendres. Foto: Àlvar Llobet
 

Pancartes reivindicatives a la manifestació. Foto: Àlvar Llobet


En un sentit similar s'ha posicionat el representant de la sectorial de la fruita dolça de JARC-COAG, Osvald Esteve, que assegura que no pot ser que els pagesos hagin començat la campanya molt disgustats, desil·lusionats i abatuts", ha lamentat. Esteve alerta també del perill que hi ha de no trobar relleu generacional; "Molts joves no engegaran les campanyes i desapareixeran", ha alertat.

És per això que calen mesures curt termini com ara un finançament ràpid, avalat pel departament. "Que no hagi d'avalar la família amb les seves propietats. No podem esperar al juny. Ho necessitem ja. Cal agilitzar els tràmits. Que ho avali l'administració", ha dit. També reclamen baixada dels impostos, via mòduls o via IBI, i una subvenció directa per poder tenir una reducció de la seguretat social per poder pagar els nous sous que han imposat pels treballadors del camp. 


Per la seva banda, la consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, ha interpel·lat els productors per tal d'aconseguir la que anomena "revolució alimentària".
 

Manifestació de pagesos, aquest divendres Foto: Àlvar Llobet

 

Participació