La UdL treballarà en el disseny d'una eina per millorar l'alerta precoç davant el musclo zebrat

Amb ajut de la Fundació Biodiversitat, que també finançarà una recerca de la UdL per recuperar el cavilat a l'Aran

Redacció
10 de febrer del 2020
Actualitzat a la 13:12h
Un exemplar de musclo zebrat
Un exemplar de musclo zebrat | ACA
La Universitat de Lleida (UdL) desenvoluparà durant dos anys un projecte de recerca per dissenyar una eina de càlcul que permeti l'alerta precoç davant el musclo zebrat (Dreissena polymorpha), una espècie invasora que amenaça les autòctones i provoca pèrdues milionàries. Els investigadors volen determinar el risc i la gravetat de l'afectació a nou comunitats, amb l'ajut de les conques hidrogràfiques de l'Ebre, Duero, Guadalquivir, Guadiana, Miño-Sil, Júcar i Segura, així com proposar noves mesures de control.

La Fundació Biodiversitat, que depèn del Ministeri per a la Transició Ecològica, finança aquest projecte i un altre de la UdL sobre la recuperació del cavilat (Cottus gobio) a la Val d'Aran, amb un import total de 60.800 euros.

La proliferació massiva del musclo zebrat arriba a obstruir conductes d'aigua de diferent diàmetre, com ara l'abastament d'aigua urbana, industrial o de reg. La recerca de la secció de Limnologia Aplicada del Grup de recerca en dinàmica fluvial (RIUS) de la UdL ha de permetre avaluar l'eficàcia de les mesures de control i eradicació actuals, així com establir nous mecanismes de prevenció i detecció precoç de la presencia de l'espècie.

Altres aplicacions resultants del projecte seran la quantificació del risc de colonització de les masses d'aigua i la possibilitat de simular els canvis en la seua vulnerabilitat davant diferents escenaris de canvi climàtic, segons han explicat des de la universitat lleidatana.