Els veïns d'Arbeca, a favor de la continuïtat del Mercat d'Antiguitats al municipi

El procés participatiu ha tancat amb 708 vots, dels quals 536 són favorables a mantenir la iniciativa setmanal

Imatge del mercat d'Arbeca
Imatge del mercat d'Arbeca | ACN
Redacció
09 de febrer del 2020
Actualitzat a les 23:34h
Els veïns d'Arbeca (Garrigues) volen continuar acollint el Mercat d'Antiguitats, Andròmines i Productes de Segona Mà, que es celebra els diumenges al municipi des de fa més d'un any. Així ho han expressat a través del procés participatiu, engegat pel consistori, per decidir el futur d'aquesta iniciativa.

Hi han votat 708 persones a partir de 16 anys, un 34,69% del cens. D'aquests, 536 s'han mostrat favorables a mantenir el mercat i 156 hi han votat en contra. També hi ha hagut 14 vots en blanc i 2 de nuls. El mercat compta setmanalment amb unes 140 parades que visiten, segons l'empresa gestora, una mitjana de 4.000 persones.

Els veïns han pogut contestar a la pregunta "Vol que el mercat dels diumenges es segueixi celebrant a Arbeca?" amb un "sí" o un "no". D'un cens de 2.041 persones, n'han votat 708, un 34,69%, la majoria dels quals s'han mostrat favorables que el mercat setmanal de productes de segona mà es continuï celebrant a Arbeca, població que l'acull des de fa un any i quatre mesos.

En concret, 536 persones hi han votat a favor, 156 ho han fet en contra, 14 en blanc i 2 nuls. Al procés participatiu hi ha pogut participar els veïns a partir de 16 anys i la votació presencial s'ha dut a terme els dies 7 i 9 de febrer a la Sala República del municipi.

L'alcalde d'Arbeca, Sergi Pelegrí, ha explicat que el procés participatiu es va proposar "des de la neutralitat" per solucionar la problemàtica existent entre aquells veïns que veuen el mercat amb bons ulls i aquells que el "sofreixen" per les molèsties que els ocasiona. Les principals queixes dels veïns que viuen prop del mercat són la falta d'aparcament, el soroll i la manca de serveis.

Pelegrí ha explicat que "a la gran massa de població el mercat els és indiferent" i ha afegit que l'impacte socioeconòmic que aquest genera al municipi és "favorable", en part perquè atreu molta gent de poblacions veïnes. "Hi ha visitants que acaben consumint als comerços de la vila i també que després descobreixen altres ofertes que té el poble", ha indicat.

Tot i el procés participatiu, el resultat no és vinculant, ja que no s'ha arribat al 50% del cens que demanava l'oposició. Malgrat això, Pelegrí considera que sí que "ha de ser moralment vinculant", ja que s'ha donat als veïns l'oportunitat de poder opinar, "per bé o per mal", sobre el futur del mercat al municipi.

L'empresa gestora estudia traslladar el mercat

Independentment del resultat, però, els responsables de l'empresa gestora estudien la possibilitat de traslladar el mercat a una altra població, ja que, segons han explicat a l'ACN, es senten "maltractats" per l'actual govern municipal d'Arbeca. També asseguren que tenen ofertes d'altres municipis interessats en acollir el mercat. En aquest sentit, han dit que "no entenen" per què el consistori ha organitzat el procés participatiu i defensen que el mercat té un impacte econòmic "molt important" als comerços del municipi, a més de generar a l'ajuntament uns beneficis nets a l'any de 33.000 euros, una xifra que l'alcalde ha rebaixat al voltant dels 25.000 euros.