Agricultura

Unió de Pagesos reclama que la pagesia sigui «cabdal» en l'estratègia global del país

El sindicat demana que s'impulsi una nova llei catalana de la cadena alimentària que reguli els preus dels productes

per NacióDigital, 9 de febrer de 2020 a les 19:37 |
El portaveu de la Comissió Permanent Nacional d'Unió de Pagesos, Joan Caball | ACN
Aquesta informació es va publicar originalment el 9 de febrer de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Unió de Pagesos reclama que la pagesia sigui un sector estratègic i "cabdal" en el conjunt del país. En el tretzè Congrés Nacional, el sindicat ha aprovat la declaració de Falset en què es demana que s'impulsi una nova llei catalana de la cadena alimentària que reguli els preus dels productes.

El document també inclou la demanda de retirar els ajuts a aquells agricultors que la seva activitat agrícola sigui inferior al 25%. A més, el sindicat també ha renovat la Comissió Permanent Nacional, que s'ha reduït a set membres, i els coordinadors territorials. El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, que ha assistit a l'acte, s'ha compromès a treballar per assolir els reptes que s'han reivindicat des del sector agrari.


Unió de Pagesos ha demanat que es promogui un nou debat monogràfic del món agrari al Parlament de Catalunya aquest any per tal d'instar els governs a fer de la pagesia una estratègia de país. De fet, durant el cap de setmana 132 delegats han debatut les ponències de propostes agràries i han aprovat la declaració de Falset que marca el full de ruta del sindicat en els pròxims anys.

El portaveu de la Comissió Permanent Nacional d'Unió de Pagesos, Joan Caball, ha demanat que el Parlament aprovi una nova llei de la cadena alimentària que reguli des de la producció a la distribució, les pràctiques comercials deslleials, la prohibició de la venda a pèrdues i la quota de mercat que comporta posició de domini, així com les sancions administratives. "És inadmissible que dues cadenes tinguin més del 50% de la capacitat de venda davant dels consumidors", ha lamentat Caball.


Així mateix, el sindicat també ha denunciat els "fraus" que es produeixen en els ajuts directes per superfície de la Política Agrària Comuna a l'Estat espanyol i ha demanat que no es concedeixin més a aquells agricultors que la seva activitat agrícola sigui inferior al 25%. "Ja n'hi ha prou que aquells que no siguin pagesos acabin percebent ajuts públics", ha dit Caball.

Segons les seves estimacions, les explotacions agràries podrien arribar a percebre fins a 6.000 euros més de mitjana anualment, si no es concedissin aquests ajuts.

 

Participació