La Diputació afavorirà els municipis amb serveis deficients i amb un elevat envelliment

El president Talarn vol afrontar el repte de fer que viure en un poble petit ­"no sigui un càstig”

Imatge de la trobada de Joan Talarn amb els alcaldes de l’Alt Urgell
Imatge de la trobada de Joan Talarn amb els alcaldes de l’Alt Urgell | Diputació de Lleida
Redacció
08 de febrer del 2020
El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, va avançar fa unes setmanes que l’ens provincial augmentaria les subvencions als municipis en fase de despoblament, si ve no va concretar quin seria el criteri que se seguiria. Durant la visita d’aquest dijous a les comarques de l’Alt Urgell i la Cerdanya, Talarn ha donat detalls per primer cop del nou sistema de discriminació positiva en els ajuts a municipis de muntanya i amb risc de despoblament.

Els municipis que es veuran afavorits són aquells que poden patir els efectes negatius d’un entorn de muntanya, amb serveis a molts quilòmetres de distància o amb comunicacions deficients. Altres criteris de discriminació positiva seran en favor d’aquells municipis que es troben en risc de despoblament o amb un elevat índex d’envelliment de la seva població, segons marquen els indicadors d’evolució demogràfica de les dos dècades anteriors.

El president ha assegurat que “hem d’afrontar el repte de fer que viure en un poble petit ­no sigui un càstig perquè Internet hi arriba a la velocitat de finals del segle XX, perquè les vies d’accés i sortida no són prou segures, perquè els mínims serveis públics no estan del tot garantits, perquè no hi ha més sortida laboral que el monocultiu local del moment, o perquè estem a muntanya i no a la plana”, ha assegurat.

Per la seva banda, el vicepresident primer, Jordi Latorre, ha assegurat que la Diputació té interioritzat el suport i l’assistència als municipis, treballant en projectes estratègics i posant en valor també la Taula del Pirineu, on es podran definir polítiques de discriminació positiva a les zones de muntanya. 

Els diputats pallaresos Marc Baró i Josep Ramon Fondevilla han acompanyat el president Talarn en les reunions dels consells d’alcaldes i alcaldesses de l’Alt Urgell i la Cerdanya. Aquestes estan emmarcades en la ronda de visites institucionals que es van iniciar a la Val d’Aran i el Pallars Jussà.