Tribunals

Absolts cinc estudiants que van protestar en un acte de Telefònica a la UdL

La jutgessa considera que van cometre coaccions lleus i no un delicte contra el dret de reunió com sostenia la fiscalia

per Redacció , 7 de febrer de 2020 a les 14:22 |
El jutjat d'instrucció 2 de Lleida ha absolt cinc joves que el maig de 2017 van irrompre en un acte de Telefònica que havia de tenir lloc al Saló Víctor Siurana de la Universitat de Lleida (UdL), però que es va acabar suspenent com a conseqüència de la seva acció de protesta. Segons fonts judicials, la magistrada ha pres aquesta decisió perquè considera que els fets serien constitutius de coaccions lleus i no d'un delicte contra els drets fonamentals per impedir el dret de reunió, com sostenia la fiscalia.

A més, segons la llei, per condemnar algú per coaccions lleus cal que l'afectat ho hagi denunciat i, en aquest cas, va ser el ministeri públic el que va actuar d'ofici. De fet, ara estudien recórrer la sentència.


El fets van tenir lloc el 3 de maig de 2017, quan un dels patrons de la Fundació Telefònica, Luis Solana, tenia previst impartir una conferència a la UdL i presentar l'estudi "La relació de la Universitat de Lleida amb les empreses".

L'acte, emmarcat en una jornada de relació entre empresa i universitat, es va haver de suspendre. Els joves subjectaven una pancarta on s'hi podia llegir 'Fora empreses privades de la Universitat. No sou benvinguts' i no van accedir a les peticions del rector de la Universitat en aquell moment, Roberto Fernández, per a què abandonessin el lloc.


Per la fiscalia, els joves van cometre un delicte contra el dret de reunió i, alternativament, un altre de desordres públics amb coaccions, motiu pel qual demanava una multa de 5.000 euros per cadascun dels estudiants.

Mentre, les defenses volien la seva absolució en entendre que ha de prevaldre el dret a la llibertat d'expressió i que es va tractar d'una protesta pacífica contra la privatització de la universitat. A més, van afegir que la suspensió de l'acte es va dur a terme per decisió de l'exrector i que en cap cas va ser l'objectiu dels participants a la protesta.

 

Participació