La Paeria estudia denunciar les empreses del Morera si no reprenen les obres

La Plataforma en defensa del museu reclama informació sobre el projecte i exigeix que es reprenguin els treballs

Imatge de la nova ubicació del Museu Morera
Imatge de la nova ubicació del Museu Morera | Paeria Lleida
Redacció
06 de febrer del 2020
Actualitzat a les 18:51h
L'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha explicat que la Paeria estudia recórrer a la justícia en cas que la UTE adjudicatària de la construcció del nou Museu Morera, integrada per Sorigué, Romero Polo i Benito Arnó, no s'avingui a complir amb els compromisos adquirits en el concurs i no accepti reprendre les obres, paralitzades des de l'estiu, per evitar que s'acabin perdent els ajuts.

L'alcalde ha dit que "en pocs dies" l'Ajuntament sabrà quina és la solució. Pueyo ha reconegut, però, que "anar als tribunals suposarà que el museu es continuarà fent, tot i que potser amb un canvi de ritme que no serà pas responsabilitat del govern de la Paeria sinó de la decisió presa unilateralment per part de les empreses".

L'anunci ha coincidit amb la protesta que ha dut a terme aquest dijous la Plataforma pel Compromís pel Museu d'Art Jaume Morera en al qual ha exigit a la Paeria poder tenir informació de l'estat actual del projecte i de les negociacions amb la UTE però sobretot per forçar l'Ajuntament a desencallar les obres i evitar que es perdin els recursos compromesos per diferents administracions, especialment els procedents de fons europeus.

Una vintena de membres de la Plataforma s'han concentrat davant de l'edifici de l'antiga Audiència per expressar el seu malestar per la paralització de les obres i, així, "forçar" el govern municipal a dur a terme les accions necessàries perquè puguin reprendre's els treballs i, finalment, el Museu Morera pugui disposar d'una seu definitiva, segons ha explicat la seva portaveu, Xus Llavero.

La Plataforma ha criticat la manca d'informació que l'Ajuntament ha donat a conèixer a la ciutadania en relació amb l'estat del projecte del nou Morera i ha emplaçat el govern municipal "a dir si estan trobant solucions perquè si no és així ja es pot donar per perdut", tot advertint que si les obres no avancen en els terminis establers es poden perdre els ajuts aportats per altres administracions, especialment els provinents del Feder.

Xus Llavero també ha reclamat conèixer l'estat en què es troben les negociacions de la Paeria amb les empreses adjudicatàries per tal de saber "la posició de la UTE" i si les empreses que la integren "han fet allò que havien de fer". Un cop puguin disposar d'aquesta informació, la Plataforma no descarta emprendre algun tipus actuació i , fins i tot, acabar d'acudint també a la justícia. "Anar per anar al jutjat la Plataforma no ho farà i menys contra l'Ajuntament, que també és un damnificat en aquest assumpte", però "si existeix alguna possibilitat" que serveixi perquè les empreses reprenguin les obres, no descarten estudiar aquesta possibilitat.

Pueyo defensa que el govern ha negociat "incansablement" i obre la porta a recórrer a la justícia

Davant la paralització de les obres, l'alcalde Miquel Pueyo ha explicat que la Paeria sabrà "en pocs dies quina és la solució" i ha dit que hi ha dues opcions. Per una banda, que "les empreses reprenguin les obres i assumeixin els seus compromisos" o, en cas contrari, la Paeria haurà d'anar als tribunals per forçar-les a fer-ho, segons ha explicat a l'ACN després d'anunciar-ho prèviament en una entrevista a Ràdio Lleida. Tot i això, Pueyo ha reconegut que, en cas d'acabar optant per recórrer a la justícia, "el museu es continuarà fent tot i que potser amb un canvi de ritme que no serà pas responsabilitat del govern de la Paeria sinó de la decisió presa unilateralment per part de les empreses".