L'empresa propietària de la presa de Sossís no autoritza el descens recreatiu per la Noguera Pallaresa

El Consell Comarcal del Pallars Jussà ha demanat una reunió amb la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre per mirar de desbloquejar aquesta situació

El salt d'aigua a la presa de Sossís, a Conca de Dalt
El salt d'aigua a la presa de Sossís, a Conca de Dalt | ACN
03 de febrer del 2020
L'ampliació de la navegabilitat del riu Noguera Pallaresa fins la comarca del Pallars Jussà perilla. Segons ha avançat La Manyana, l'empresa energètica Engie, propietària de la concessió de l’aprofitament hidràulic de la presa de Sossís, no autoritza l'aprofitament públic de navegabilitat i lúdic en aquest punt del riu, situat al terme municipal de Conca de Dalt i a escassos cinc quilòmetres de la Pobla de Segur.

La multinacional francesa no permet el pas de barques de ràfting o caiac per la presa de Sossís al·legant motius de seguretat. Aquesta negativa ha impossibilitat al Consell Comarcal del Pallars Jussà inicar la construcció de la rampa lateral, que havia de permetre a les barques poder continuar el seu descens pel riu sense interrupcions. 

L'actuació prevista a la presa de Sossís és similar a la que es va culminar fa un any a la presa de l'Hostalet de Sort, totes dos, en el marc del projecte GPS Turisme, finançat amb fons europeus. Un projecte que, entre altres actuacions en el conjunt del Pirineu, havia de permetre fer navegable la Noguera Pallaresa en els 55 quilòmetres que van d'Escaló a l'embassament de Sant Antoni.

Finalitza el termini dels ajuts

La negativa d'Engie a fer navegable la Noguera Pallaresa a la presa de Sossís fa que el Consell Comarcal del Pallars Jussà no pugui optar als aproximadament 170.000 euros d'ajut que tenia concedits per aquesta actuació, ja que el termini per completar les obres ha finalitzat. No obstant això, el president del Consell, Josep Maria Mullol, ha assegurat que es buscaran altres fonts de finançament per fer realitat el projecte.
 

Una embarcació de ràfting baixant pel pas habilitat a la presa de l’Hostalet. Foto: ACN


En declaracions a Pallars Digital, Mullol ha explicat que l'ens comarcal ha demanat una reunió urgent amb la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) per aconseguir fer prevaldre l'antiga concessió que donava dret de pas als rais. "Ara no hi passen els raiers, ho faran les barques, i treballarem fort perquè es pugui desencallar aquesta situació", ha assegurat. El president ha dit que espera reunir-se amb representants de la CHE "durant els pròxims dies o setmanes" i s'ha mostrat convençut de que el projecte "es podrà fer". 

Mullol ha remarcat que la pèrdua de l'ajut europeu per la rampa de Sossís no ha perjudicat el conjunt de la inversió del projecte GPS Turisme, ja que amb aquest programa "s'ha pogut habilitar el nou centre de turisme sostenible de la Pobla de Segur, així com l'adequació de la presa de l'Hostalet", ha recordat. El GPS Turisme ha destinat 762.677 euros al Pallars Jussà i 449.388 euros al Pallars Sobirà, sumant un total d'1,21 milions d'euros pel conjunt de les dos comarques.