El pressupost de la Diputació creix un 3,3% i destinarà 37,5 milions a ajuntaments i consells

S'aposta per donar més autonomia als municipis, en el sentit de dotar-los amb més recursos, amb menys convocatòries, però més ajuts plurianuals

Imatge del president de la Diputació amb alguns vicepresidents
Imatge del president de la Diputació amb alguns vicepresidents | Diputació Lleida
03 de febrer del 2020
Actualitzat a la 13:48h
La Diputació de Lleida destinarà als ajuntaments i consells comarcals el 42% de les inversions i ajuts previstos en el projecte del Pressupost per a l'any 2020, que aquest dilluns ha estat presentat. El pressupost consolidat, inclosos els organismes autònoms, és de 133,8 milions, un 3,3% més que l'any 2019.
 
Del total previst a inversions i ajuts, 37,5 milions (42%) tindran com a beneficiaris directes els ajuntaments i consells comarcals de Lleida, el Pirineu i l'Aran. 15,2 milions (17%) es destinaran a inversions directes al territori, quantitat que s'incrementarà amb els 10 milions per al desplegament de la fibra òptica que s'incorporaran al pressupost d'enguany en fer la liquidació de l'anterior. Les entitats i associacions del territori rebran 8,8 milions(10%), a través de convenis i convocatòries de concurrència competitiva, i 22,7 (25%) es destinaran a Personal.
 
El president de la Diputació, Joan Talarn, ha informat que s'ha lliurat el projecte pressupostari als grups de l'oposició per tal que el puguin avaluar, presentar possibles millores i negociar amb el govern la possible inclusió d'aquells suggeriments que s'ajustin a la principal guia que regeix aquest projecte: aportar el major suport econòmic possible als municipis, aportar força als municipis a través d'una millor eficàcia en la gestió, major transparència i una major aportació als ajuntaments.
 
El nou pressupost també crea dues noves àrees de gestió: Igualtat i Cooperació Internacional i la de Medi Ambient i Finques. En aquest sentit, el vicepresident Jordi Latorre s'ha refermat en el compromís que els pressupostos tinguin un gran consens amb la resta de grups polítics.
 
Talarn ha destacat que la distribució de les partides s'ha reformulat respecte dels pressupostos anteriors alliberant les partides dels òrgans de Govern i de Presidència d'una sèrie de bosses de diners que deixaran de ser ajuts discrecionals per ser assignats als serveis de la Diputació que li són naturals, com l'IEI aquells d'àmbit cultural, Salut, o Cooperació Municipal, i que seran atorgats a través de processos de concurrència competitiva.